Clouds
21 Budapest
Dollár
359,81 Ft
Euró
389,59 Ft
Font
433,03 Ft
Bitcoin
22,966 $

Brüsszeli korrupciós botrány: összeesküvéssel vádolták meg az Európai Néppártot

TÉMÁK:
#Katar
Fotó: Terry Reintke, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport társelnöke, Iratxe García Pérez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakciójának elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának elnöke az Európai Parlament frakcióvezetőinek tanácskozásán Strasbourgban 2022. december 13-án. Eva Kaili görög szocialista képviselőt, az Európai Parlament alelnökét és három társát a belga hatóságok december 11-én korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték. MTI/EPA/Julien Warnand
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Manon Aubry biztosra vette, hogy a szocialisták és az EPP szövetséget kötött egymással, a céljuk pedig az volt, hogy megvédjék Katart.

Az Európai Parlament (EP) Eva Kaili képviselő alelnöki megbízatásának megszüntetése mellett döntött kedden, miután a rendőrség vizsgálati fogságba helyezte a görög szocialista politikust, mégpedig pénzmosás, korrupció és bűnszövetkezetben való részvétel vádja miatt.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Emellett három másik személy van őrizetben, köztük a politikus olasz élettársa, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozik, illetve Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő.

Lefizetéssel próbálkoztak

A belga ügyészség szerint Katar komoly összegekkel és értékes ajándékokkal próbálta lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját, hogy ezáltal számára kedvező döntések szülessenek az uniós törvényhozásban.

A rendőrség azóta házkutatást tartott több olaszországi és brüsszeli magánlakásban, valamint az EP brüsszeli irodáiban, illetve számos eszközt elkoboztak, mindemellett nagy mennyiségű készpénzt is lefoglaltak.

Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége uniós parlamenti képviselőcsoport hétfőn úgy döntött, felfüggeszti az összes igazságügyi vizsgálat alá vont szocialista EP-képviselő frakciótagságát – írta a Magyar Nemzet.

Szigorúbb ellenőrzések lesznek

Majd Maria Arena a Twitteren jelentette be, hogy ideiglenesen lemond az Európai Parlamentben betöltött tisztségéről, s hasonló döntésre szánta el magát Marc Tarabella, Pietro Bartolo és Andrea Cozzolino is, akik szintén érintettek az ügyben valamilyen módon.

Az EP elnöke, Roberta Metsola korábban hangsúlyozta, bár egyértelmű a baloldal érintettsége a korrupciós botrányt illetően, mégsem bal- vagy jobboldali ügyről van szó, hanem arról, hogy mi a helyes és helytelen.

Ezután kiemelte, miszerint egy reform keretében szigorúbban ellenőrzik majd, hogy ki léphet be az uniós épületekbe, kik finanszírozzák a lobbiszervezeteket, és milyen kapcsolataik vannak harmadik országokkal.

Összeesküvéssel vádolják az EPP-t

Manon Aubry, francia radikális baloldali EP-képviselő pedig összeesküvéssel vádolta meg az Európai Néppártot (EPP), mondván, a szocialisták és az EPP szövetséget kötött egymással, hogy megvédjék Katart.

A tisztviselő az Euractivnak adott nyilatkozatában azt is kijelentette, miszerint a labdarúgó-világbajnokságot rendező Katart, mint az emberi jogokat megsértő országot elítélő EP-határozatokat igyekezett felhígítani az EPP.

A sajtóban megjelent hírek alapján pedig a görög Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnökének a viselkedése is gyanúsnak tűnik, ugyanis az elmúlt hónapokban Katar munkaügyi reformjait dicsérte ahelyett, hogy elítélte volna az arab országot.