Dollár
389,43 Ft
Euró
398,08 Ft
Font
471,31 Ft
Bitcoin
23,280 $

Brit védelmi miniszter: nagyon is valós a veszélye annak, hogy Putyin Ukrajna határain túl is támadást indíthat

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
not image

Borbély Fanni

2022. június 28. - 16:32

A brit védelmi miniszter kifejezetten baljós hangulatú jóslata nem kecsegtet túl sok jóval a közeljövőre nézve.

Ben Wallace brit védelmi miniszter egy sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy meglátása szerint “nagyon is reális a veszélye” annak, hogy Putyin háborúja Ukrajna határain is túlnyúlik majd.

Soron kívül Leállt Magyarország felé a kőolajszállítás, az oroszok Ukrajnát hibáztatják

Sajtótájékoztatóján a brit védelmi miniszter hangsúlyozta, Oroszországot jelenleg “az Európára leselkedő legközvetlenebb és legsürgetőbb fenyegetésnek” tekinti, majd kifogásolta, hogy a konzervatív és munkáspárti kormányok éveken át szisztematikusan csökkentették a brit fegyveres erők állományát.

Ennek kapcsán rámutatott, a korábbi kormányok csupán spórolás miatt döntöttek úgy, hogy csökkentik a brit fegyveres erők állományát, meglátása szerint azonban ez hatalmas hiba volt részükről, hiszen nem mérlegelték a jövőbeli biztonsági veszélyeket.

Ezt követően üdvözölte Boris Johnson brit miniszterelnök 2020-ban meghozott döntését, melynek értelmében a brit védelmi költségvetést közel 24 milliárd fonttal növelték. A Sky News azt írja, az egyre csak növekvő fenyegetésre való tekintettel azonban a brit védelmi költségvetést várhatóan tovább fogják növelni.

Habár Wallace nem említett konkrét javaslatokat a védelmi beruházások kapcsán, úgy fogalmazott, az Egyesült Királyságnak növelnie kell védelmi költségeit, főként annak fényében, hogy már nem csupán Oroszország, de Kína is egyre komolyabb fenyegetést jelent az ország számára. Végül megjegyezte, az az alapelve, hogy ahogy változik a fenyegetés mértéke, úgy kell változnia a finanszírozásnak is.