Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Brit egészségügyi miniszter: ebben a járványban semmire nincs garancia, de három oltás már kitűnő védelmet nyújt

Fotó: A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek sorakoznak egy londoni oltóközpont elõtt 2021. december 13-án. Ezen a napon életbe lépett a Boris Johnson brit miniszterelnök által az elõzõ héten ismertetett Angliára vonatkozó kormányzati útmutatás, amely otthoni munkavégzést javasol mindazoknak, akik számára ez lehetséges. Az intézkedést a koronavírus nemrégiben azonosított omikron változatának felbukkanása indokolja. MTI/AP/Matt Dunham
not image

Takács Petra

2021. december 19. - 19:03

A brit egészségügyi miniszter szerint két oltás nem elég, de három már igen. 

Két adag nem elegendő a koronavírus elleni oltásból, három dózis viszont már kitűnő védelmet nyújt – mondta vasárnap a brit egészségügyi miniszter. Sajid Javid hozzátette: a kormány nem értelmezi betű szerint a tudományos tanácsadó testületek által felvázolt legrosszabb eseti forgatókönyveket.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

Javid a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a koronavírus gyorsan terjedő omikron változata Londonban a naponta újonnan kiszűrt fertőződések 80 százalékát, a más angliai térségekben azonosított új koronavírusos esetek 60 százalékát okozza.

A miniszter szerint mindenkinek óvatosan kell összeállítania karácsonyi programjait, de az egyéni döntéseken múlik, hogy az emberek részt vegyenek-e az idén karácsonyi partikon.

Javid nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy a kormány tervez-e újabb korlátozásokat még karácsony előtt, kijelentve: ebben a járványban semmire nincs garancia.

Az Egyesült Királyság egészében a brit egészségügyi minisztérium legutóbbi, szombat esti adatai alapján harmadik napja 90 ezer felett jár és egy hét alatt 44 százalékkal nőtt a koronavírus-tesztekkel naponta kiszűrt új fertőződéses esetek száma, ugyanakkor a kórházi kezelést igénylő megbetegedéseké ettől messze elmaradó ütemben, jóval laposabb görbét követve emelkedik, a Covid-19 betegség okozta halálozásoké pedig folyamatosan csökken.

Az egészségügyi miniszter a vasárnapi BBC-műsorban kiemelte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is a világ élvonalában halad a koronavírus elleni oltások számát tekintve, és különösen sikeres a harmadik, hatáserősítő dózisok beadásának kampánya: a felnőtt lakosságnak csaknem a fele már megkapta a harmadik dózist.

A szaktárca legfrissebb adatai szerint a szombat este zárult 24 órában egyedül a harmadik vakcinadózisokból 817 625-öt adtak be országszerte. 

Ez az eddigi napi oltási rekord az Egyesült Királyságban, és ezzel meghaladta a 27 milliót azoknak a felnőtteknek a száma, akik már megkapták a harmadik oltási dózist.

Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 89,4 százaléka, a másodikat 81,7 százalék kapta meg szombat estig.

Mindez azt jelenti, hogy az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig több mint 125,5 millió dózist adtak be az Egyesült Királyságban.

Sajid Javid a BBC televízió vasárnapi interjúműsorában kijelentette: az már tudható, hogy az omikron vírusvariáns ellen két oltási adag nem nyújt megfelelő szintű védelmet, a három vakcinadózis viszont kitűnő hatékonysággal véd.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: még mindig nem ismertek teljes részletességgel az omikron tulajdonságai. Javid kijelentette ugyanakkor, hogy a kormány nem értelmezi betű szerint a tudományos tanácsadó testületek által rendszeresen felvázolt forgatókönyveket, amelyek között vannak nagyon rossz eseti – vagyis igazából nem valószerű – modellszámítások is.

Ezek közé tartozik a brit kormány készenléti helyzetekben összehívott tudományos tanácsadó testületének (SAGE) egyik szimulációs forgatókönyve, amely szerint ha semmiféle járványellenes intézkedés nem lenne érvényben, a kórházi kezelést igénylő megbetegedések napi száma háromezer és tízezer, a halálozásoké hatszáz és hatezer között tetőzhet.

Javid szerint ezek “kijózanító” elemzések, de nem lenne helyénvaló, ha a kormány ezeket a számítási modelleket szó szerint értelmezné.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.