Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

Brit megélhetési válság: iskola utáni foglalkozások helyett olvasás önkéntesekkel

Fotó: Unsplash/Jonathan Borba
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha korábban csak a legalacsonyabb jövedelmű családokról érkeztek ilyen hírek, mostanra szinte mindenhová begyűrűzött a megélhetési válság.

Az Independent keserű történeteket osztott meg az Egyesült Királyságban is megjelent megélhetési válságról: egy olyan időszakban, amikor még a ház melegen tartása is luxusnak számít, Anthonia már nem engedheti meg magának, hogy kifizesse gyermekei iskolai utáni tevékenységeit.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A megélhetési költségek brutális emelkedése miatt az egyedülálló anya kénytelen volt meghozni azt a nehéz döntést, hogy két elemre szűkítette prioritásait: az egyik az élelmiszer, a másik a lakhatás. A brixtoni egyedülálló anya részmunkaidőben dolgozik, ám ez a pénz nem elég arra, hogy beírassa iskolás gyermekeit az általuk kedvelt iskola utáni szakkörökre.

Ingyenes foglalkozásokat ugyanis manapság már aligha találni, az anya pedig egyre jobban érzi, hogy gyermekei frusztráltak. Anthonia úgy fogalmazott:

“Amikor lemondok valamit, például az úszásoktatást, azt akarták a gyerekek, hogy valami mással helyettesítsem. Körülnéznek és azt látják, hogy mindent elvesznek tőlük. Nem értik, amikor azt mondom, hogy ez azért történik, mert a megélhetési költségek emelkednek.”

Itt jönnek képbe az önkéntesek

Amikor a Doorstep Library önkéntesei megérkeznek az Anthoniához hasonló családok otthonába a heti felolvasó foglalkozásokra, a szülőktől igen gyakran hangzik el az a mondat:

“Amikor szükségem van rád, te rögtön itt vagy.”

Katie Bareham, a jótékonysági szervezet vezetője elkeserítő képet festett a nehéz helyzetbe került szülők mindennapjairól:

“Vannak anyák, akik azt mondják, mikor megérkezem, hogy ‘te vagy az egyetlen felnőtt, akivel egész héten beszéltem’. Sok család teljesen elszigetelt szociálisan, ezért az önkéntesek bevonása az otthonokba nemcsak a gyermekeknek, de a szülőknek is nagyon jót tesz. Segít nekik abban, hogy ők is a közösség részének érezzék magukat.”

A Doorstep Library 20 otthoni olvasási projektet biztosít a szegénységben élő, általános iskoláskorú gyermekek számára, céljuk pedig az olvasás szeretetének megismertetése a gyermekekkel, arra ösztönözve őket, hogy sokat és kedvtelésből olvassanak.

Végső céljuk pedig az, hogy a szülőket is arra ösztönözzék, mindennapos szokássá alakítsák a gyermekeikkel való hangos olvasást, s a család mindennapjainak részévé váljon. A jótékonysági szervezet mellett még több jótékonysági partner tevékenykedik hasonlóképpen, jellemzően a hátrányos helyzetű családok lakta Lambeth, Camden, Ealing, Westminster és Hammersmith & Fulham londoni kerületekben.