Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Nagy-Britanniának egy ütőképes hadsereggel kell rendelkeznie, európai szinten is

Fotó: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök a kijevi Szent Mihajlovszkij-székesegyház melletti téren 2022. június 17-én. Johnson nagyszabású katonai kiképzési programot ajánlott fel a támadó orosz erők ellen védekező ukrán hadseregnek. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
not image

Koós Alexandra

2022. június 20. - 12:58

Egy tisztviselő szerint „a jelenlegi generáció az, amelynek fel kell készítenie a katonákat arra, hogy ismét Európában fognak harcolni”.

A hadsereg új vezetője, Sir Patrick Sanders tábornok kijelentette, hogy Nagy-Britanniának olyan hadsereggel kell rendelkeznie, amely képes arra, hogy Európában harcoljon és legyőzze Oroszországot, ezért mindent meg fog tenni, hogy ezeket a célkitűzéseket elérje.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Sanders hétfőn vette át Sir Mark Carleton Smith tábornok helyét, legutóbbi nyilatkozatában pedig arra utalt, miszerint „az lesz az egyetlen feladata, hogy a lehető leghalálosabb és leghatékony katonákat képezze ki”, akik a szövetségeseik oldalán harcolnak.

A brit kormány tavaly terveket fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy a hadsereg létszámát 82 ezer főről 72 500 főre csökkenti 2025-ig, miközben a miniszterelnök, Boris Johnson arra figyelmeztetett, hogy „hosszú háborúra kell felkészülnünk” – írta az inews.co.uk.

Kijevi látogatása után azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin inváziója „új szakaszba lép”, ha pedig az orosz előrenyomulás sikeres lesz, „nem fognak megállni Ukrajna feldarabolásánál”, ezért az Egyesült Királyságnak és szövetségeseinek megfelelő válasszal kell szolgálnia, amely Ukrajna „túlélését és győzelmét biztosítja”.

A The Times című lap szerint a miniszterelnök úgy véli, hogy minden azon fog múlni, Ukrajna gyorsabban tudja-e erősíteni a védelmi képességeit, mint ahogyan Oroszország megújítja a támadási képességeit, az ő feladatuk pedig az, hogy „Ukrajna oldalára állítsák az időt”.