Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Bloomberg: sokkoló a Magyarország és Németország által tanúsított oroszbarátság mértéke

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz államfő beszél a Min Aung Hlaing vezérőrnagy, mianmari ügyvivő miniszterelnökkel tartott találkozóján a 7. Keleti Gazdasági Fórumon a délkelet-oroszországi Vlagyivosztokhoz tartozó Russzkij-szigeten 2022. szeptember 7-én. MTI/AP/TASZSZ
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 14. - 20:51

A cikk szerzője szerint „kollektív Stockholm-szindrómáról” lehet szó, Magyarország pedig a „legsúlyosabb eset”.

A Bloomberg publicistája, Andreas Kluth úgy véli, Vlagyimir Putyinnak mostanában nem sok oka van az ünneplésre, hiszen az ukrajnai háború nem a tervei szerint alakul, így biztosan „felvidítják” majd az Európában készülődő tüntetések és az általános elégedetlenség.

Soron kívül Fürjes Balázs: a futball hazatér, Magyarország újra csúcsra érhet (videó) 

Elmondása szerint a demonstrációk fő oka az infláció lesz, különösen az élelmiszer- és energiaárak szárnyalása miatt, de más tényezők is szerepet játszanak, hiszen Prágában már az Oroszország elleni szankciók feloldásáért is tüntettek.

Mindemellett ironikusnak tartja az oroszbarátság fellángolását a korábbi Vasfüggöny mögötti országokban, amely ezáltal „kollektív Stockholm-szindrómának” tekinthető, hozzátéve, ebből a szempontból a kelet-németországi helyzet sokkoló, ám Magyarország jóval „súlyosabb eset”.

Majd a szerző arra utalt, miszerint az ukránok, észtek, litvánok, lettek számára teljesen érthetetlen ez a „Moszkvába vetett hit”, hiszen ők elemi veszélyként tekintenek Putyinra, a németek által mutatott bizonytalanságot pedig árulásnak érzik.