Ezek a betegségek állhatnak a foltos hajhullás mögött

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 27. - 06:15

Habár sokan az idősödésnek tulajdonítják a hajhullást, gyakran komoly megbetegedéseket jelezhet a kopaszodás.

A foltos hajhullás az USA-ban nagyjából 6,5 millió embert érint, az arány Magyarországon is hasonló tendenciákat mutat.

Az úgynevezett alopecia szó „róka betegséget” jelent, utalva ezzel a ragadozó emlősöknél évente kétszer előforduló vedlésre. Az areata egy foltokban vagy kör alakban megjelenő ritkulás, ez a betegség nem gyógyítható, az állapotromlás azonban lelassítható – írta az Egészség Kalauz.

A betegség főként a fejbőr mellett található szemöldökön és arcszőrzeten jelentkezhet, bizonyos területeken a szőr egyszerűen kihullik, és foltosodás fedezhető fel az érintett részeken.

A rendellenesség kialakulásának okai egyelőre ismeretlenek, azonban megfigyelték a családi halmozódást, ami azt jelenti, hogy genetikai úton hajlamosak lehetnek egyes személyek a kopaszodásra, ezen felül az autoimmun betegségek is növelhetik a kockázatot.

A terápia célja egyfelől a gyulladásos folyamatok mérséklése, a kezelés ezért rendszerint kortikoszteroidokkal, vagy egyéb immunszuppressziós szerekkel történik.

Dr. Kádár János immunológus főorvos fontosnak tartja megjegyezni, hogy a betegség megléte nem okozza a hajtüszők pusztulását, ezért ha eredményes a kezelés, a gyulladás csökkenését követheti a hajtüszők működését stimuláló terápia:

A betegek egy részénél, akiknél csak néhány folt jelent meg, néha spontán gyógyulás következik be és a tünetek nyom nélkül eltűnnek. Nem érdemes azonban túl sokat várni a megfelelő kezelésre, ha foltos hajhullást tapasztalunk, forduljunk mielőbb orvoshoz, a legjobb eredményeket idejében megkezdett kezeléssel érhetjük el.”