Újabb vészjósló tünet: hajhulláshoz vezethet a koronavírus-fertőzés

not image

Kulcsár Péter

2020. július 25. - 16:21

Újabb, kissé bizarr tüneteket produkálhat a COVID-19 kórokozója, amely legfőképpen a nők önbizalmát veszélyeztetheti.

Újabb, kissé bizarr tüneteket produkálhat a COVID-19 kórokozója, amely legfőképpen a nők önbizalmát veszélyeztetheti.

Egy utazó nővér, Juli Fisher, aki még márciusban esett át a betegségen, pár hét alatt egészen furcsa szimptómákat észlelt magán – egyszerűen elkezdett hullani a haja. Hosszú keresgélés után talált egy Facebook-csoportot, ahol hasonló tünetekről számoltak be az Egyesült Államok szinte összes államából.

Egy másik hölgy, Rachel Baum, aki a New York-i Saratoga Springsben él, már több mint száz napja tapasztalja magán a hajvesztést, ami ellen nem sok mindent tudott eddig tenni.

Kutatók eddig nem vették számításba ezt a panaszt, mivel nem tartják életveszélyes tünetnek, azonban az UCLA Egyetem professzorai ennek ellenére is utána szeretnének járni a rejtélynek.

A hajhullás általában hormonális egyensúlyhiány, örökölt genetikai tényezők, gyógyszerek, stressz és különböző elváltozások következtében alakulhat ki.

Az a hajvesztés, amit Fisher és Baum, valamint a COVID-19 fertőzésben szenvedők észleltek, az úgynevezett telogén aura állapot, amikor marokszámra hullik ki az emberek haja főleg fizikai stressz, magas láz, súlyos betegség, vagy 10 kilogrammnál nagyobb súlyveszteség esetén.

Dr. Sara Hogan, az UCLA szakértője elmondta, három részből áll az emberi haj ciklusa: 90%-os növekedési fázis után következik egy 5%-os nyugalmi szakasz, majd pedig egy 10%-os hullás. Ha viszont valakit sokk vagy stressz ér, esetleg tartósan szorong, az utóbbi fázis 50%-osra nőhet.

“Most itt állunk egy furcsa probléma előtt, amikor is 3 vagy akár 5 hónappal a koronavírus-betegségen való felgyógyulás után hirtelen elkezdhet valakinek hullani a haja. Tüzetesebben ki kellene vizsgálnunk, mivel védhetnénk ki ezt a komoly esztétikai veszteséget.”

tette hozzá Hogan.

Természetesen a hajhullás károsíthatja az emberek önbizalmát és önbecsülését, ezért az orvosok arra biztatják a pácienseket, keressék fel háziorvosukat vagy bőrgyógyászukat, akik ki tudják zárni a háttérben meghúzódó potenciálisan veszélyesebb okokat.

Ha ez megtörtént, érdemes lesz D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítőket, valamint biotint fogyasztani, illetve fehérjében gazdag étrendet összeállítani, egyúttal nem árt csökkenteni a stresszt sem.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/szteroidos-kezelesekkel-megfelezheto-a-koronavirus-betegek-halalozasi-rizikoja/