Dollár
392,71 Ft
Euró
406,85 Ft
Font
471,67 Ft
Bitcoin
16,899 $

Forradalmasítják a betegellátást az Semmelweis Egyetemen

Fotó: Unsplash/Adhy Savala

Takács Petra

2021. november 9. - 14:01

Új, csúcskategóriás készülékek segítik a betegellátást az Semmelweis Egyetemen. 

Két, mesterséges intelligencia-alkalmazásokkal ellátott röntgenberendezés és a legmodernebb emlődiagnosztikát biztosító mammográfiás készülék segíti ősztől a betegellátást a Semmelweis Egyetemen.

Soron kívül A Bizottság támogatja, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alap pénzeit

Az intézménynek az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint a két új röntgenkészülék nyolc tüdőelváltozást képes automatikusan azonosítani a mellkasröntgen-felvételeken. A mesterséges intelligenciával támogatott képalkotás gyorsabb és pontosabb leletezést tesz lehetővé – írták.

A készülékek nagy sebességgel több felvételből összefűzött képeket készítenek és több felvételből álló háromdimenziós rétegfelvétel-vizsgálatokra is lehetőséget nyújt. A berendezéssel a hagyományos röntgenképek mellett olyan felvételek is készíthetők, amelyeken elkülöníthetők a lágyrészek és a csontszerkezet. 

A közlemény idézi Gyebnár Jánost, az egyetem radiológia tanszékének klinikai főorvosát, aki szerint az új röntgenkészülékek speciális szoftvere révén sok tüdőelváltozást képesek automatikusan felismerni a mellkasfelvételeken, köztük például a tüdődaganatokat, meszesedéseket, fibrózist, vagy akár a mellkasi folyadékgyülemet. 

A mesterségesintelligencia-algoritmus a koronavírus-fertőzés, a tuberkulózis, illetve a tüdőgyulladásra utaló jelek felismeréséhez is hozzájárul. A készülékkel azok az eltérések és gyanús tüdőterületek is azonosíthatók, amelyek szabad szemmel még nehezen felismerhetők, így már korai szakaszban felhívják a figyelmet a lehetséges elváltozásra.

A berendezésekhez újonnan beszerzett másik szoftver alkalmazásának a sürgősségi, illetve kritikus helyzetekben van jelentősége a légmell felismerésében. Az alkalmazás azonnal kiértékeli a felvételt, még mielőtt a leletező orvos látná, és eredményét azonnal megjeleníti a monitoron – olvasható a közleményben.

Azt írták, a két új, kétszázmillió forint értékű röntgengépet pénzügyminisztériumi finanszírozással szerezte be az egyetem.

Az intézményben üzembe helyeztek egy a legkorszerűbb mammográfiai vizsgálatra alkalmas berendezést is. 

Közölték, az újdonság a készülékhez kapcsolódó szabadalomban rejlik: a hajlított kompressziós lemez teljes mértékben követi az emlő alakját, tehát kompatibilis minden méretű és formájú emlővel, nem okoz képi torzítást, ugyanakkor a besugárzási dózis nem növekszik, és kevesebb kellemetlenséggel jár.

A számítógépes szoftver segítségével emlőnként 15 kép készíthető, szemben a hagyományos mammográfia során elkészített emlőnkénti két képpel, és akár 20-60 százalékkal több emlőrák ismerhető fel a hagyományos mammográfiához képest – írták. 

A mammográfot saját forrásból vásárolta az Semmelweis Egyetem.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.