Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Átlagosan kétszámjegyű béremelés valósulhat meg Magyarországon 2023-ban

TÉMÁK:
#2023 #Béremelés
Fotó: Unsplash/Headway
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Szakértők szerint 2023-ban átlagosan kétszámjegyű béremelés várható, aminek sokan örülnének a munkavállalók közül.

A Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke, Rolek Ferenc arról beszélt az ATV Híradó riportjában, hogy a piaci szektorban átlagosan kétszámjegyű lehet a béremelés. Hozzátette, a különböző ágazatokban eltérő mértékű emelések valósulhatnak meg, ami elsősorban a cégek eredményeitől függ.

Emiatt valahol csak 5, máshol akár 20%-ot is elérheti a béremelés, ami jelentősebb differenciát emel, különösen ilyen árak mellett. „Én egy olyan 12-13 százalék körül gondolom, hogy az átlag lesz. Ez az érték ugye elmarad nyilván a minimálbér emeléstől, ami 16 százalék volt, de azt hiszem ez normális is, hogy a legalacsonyabban keresőknek emeljük a bérét az infláció mértékének megfelelően körülbelül” – mondta a szakértő az ATV-nek.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke szerint az emelés minden egyéb juttatással együtt értendő. Hozzátette, ott ahol nem működik az érdekképviselet, illetve gyenge a munkavállalók egyéni érdekérvényesítő képessége, évek óta nem volt tapasztalható bérfejlesztés.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondja, nagyon befolyásolja most a bérfejlesztéseknek a mértékét az is, hogy az adott vállalkozásnak a foglalkoztatási helyzete, a munkavállalók megtartása érdekében milyen lépéseket kell tenni.