Az ár levonultával a lelki teher nehezedik a belgiumi esőzéseket átélőkre

Férfi nézi a megrongálódott sírokat egy temetőben a belgiumi Dinantban 2021. július 25-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Kolláth Benjámin

2021. augusztus 1. - 16:27

A 38 áldozatot követelő pár héttel ezelőtti villámáradások után pszichológusok kezdtek el foglalkozni a túlélőkkel, akik közül vannak, akik aludni sem tudnak a katasztrófa napja óta.

Az AP-nek nyilatkozó Eric Mouqué folyamatosan víz által elragadt autók képét látja maga előtt, míg felesége, Cindy már attól is halálra ijed, ha Eric bekapcsolja a kerti csapot, mivel eszébe jut az ár, amely két hete házakat, utcákat és egész kerületeket ragadt magával.

Szomszéduk, Carine Lacroix nem tud aludni, miután két napig saját lakása padlásán ragadt a víz miatt, mielőtt értejöttek a tűzoltók. Ők csak hárman a több száz túlélő közül a belga Trooz városában, akik szorongás és PTSD tüneteit mutatják.

Troozban három ember hunyt el, amikor a Vesdre folyó kilépett medréből. Belgiumban összesen 38 ember halt meg, egy ember pedig még most is eltűntként van nyilvántartva, míg Németországban legalább 182 halálos áldozatról tudni.

Belgiumban az árvíz az elmúlt száz év egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája volt, sok helyen azóta sincs áram. Trooz La Brouck kerülete szinte teljesen kihalt, a lakosok nagy részének rokonoknál kellett meghúznia magát. A takarítás hatalmas munka, de önkéntesek százai érkeztek a városba, hogy segítsenek.

Etienne Vendy pszichológus szerint azonban még nehezebb lesz felülkerekedni a kollektív sokkon: „Azoknak, akik keresztülmentek a poklon, az élmény örökké a testében és az eszében marad.”

Vendy és csapata nyújt lelkisegélyt a troozi szociális otthonban azoknak, akiknek szüksége van rá. Az ő feladata felderíteni, kik azok, akiknek kórházi kezelésre lesz szüksége, és minél többet beszélni azokkal, akiknek nincs.

„Úgy érzem, elég jól megy, az alapján, hogy nagyon sokan jönnek konzultálni. Néha nem is terápiára van szükségük, csak beszélgetni akarnak. Gyakorlatilag háborús pszichológiát végzünk. Hagyjuk, hogy az emberek kiadják magukból a félelmeiket és dühüket.”

A szakértők szerint a hasonló árvizek csak gyakoriabbak lesznek a klímaváltozás erősödésével, de a Vesdre völgyének sok lakosa szerint a folyók félreszabályozása súlyosbított a tragédián. Vízügyi szakemberek szerint amennyiben a folyó gátját hamarabb mgnyitják, a legsúlyosabb károkat meg lehetett volna akadályozni.

A héten már nyomozás is indult az ügyben, egy bíró fogja majd eldönteni, hogy valakit meg kell-e vádolni gondatlan emberölésért.