Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Három év börtönre ítélték a Barcelona-Real Madrid meccsen robbantást tervező férfit

Fotó: Pixabay
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

Az Iszlám Államhoz köthető férfi egy drónra erősített robbanószerkezet felrobbantásra készült a Barcelona-Real Madrid mérkőzés alatt.

A Camp Nou ellen tervezett terrortámadással megvádolt dzsihadista ügyében hétfőn hoztak ítéletet, melynek értelmében három év börtönbüntetésre ítélték az Iszlám Államhoz köthető 35 éves marokkói férfit, akinek kilétét hivatalosan ugyan nem hozták nyilvánosságra, ám Mohammed Yassi Amrani néven hivatkoznak rá a spanyol sajtóban.

Soron kívül Az Újpest szerint kitalált a napokban megjelent Véber György interjú

Az AFP szerint a férfi egy barcelonai bárban dolgozott, hogy leplezze küldetését, gyanússá pedig igazán akkor vált, amikor 2020 márciusában a dzsihád és a mártírrá válás mellett szólalt fel a Facebookon, és megmutatta azokat a Telegram-üzeneteket is, amelyek a támadás végrehajtására vonatkozó parancsokat tartalmazták.

Az AFP a bírósági dokumentumok elemzéséből ismerte meg a tervet, amiben a támadás tervezett időpontja nem szerepelt. A perben iktatott üzenetek ugyanis csak azt a parancsot tartalmazták, hogy egy robbanóanyaggal ellátott drónt kell felrepíteni és felrobbantani a Camp Nou stadionnál egy El Clásico alatt.

A hírek szerint már 12 éve Barcelonában élő Amranit végül május 8-án tartóztatták le, azóta várta a tegnap meghozott ítéletet, amely bizonyos értelemben akár enyhének is tekinthető, az ügyészség ugyanis terrorszervezetben való aktív részvételért első körben 9 évet kért rá.