Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Nemcsak az USA dühítette fel a kínaiakat, Ausztráliának is odaszúrtak

Kínai harci gépek egy meg nem nevezett kínai légi támaszponton 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintõ Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/AP/Hszinhua/Fu Kan
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 7. - 14:41

Ausztrália és Kína között már a koronavírus-járvány óta húzódik feszültség, mivel Canberra azt követelte, hogy független vizsgálatot folytassanak a vuhani járványkitörés kapcsán.

Azóta egy kereskedelmi háború alakult ki a két regionális nagyhatalom között, amelynek többek között az lett a következménye, hogy Ausztrália szinte teljesen leállította a szénszállítást Kína felé, ami fontos volt addig a kínai iparnak.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Ausztrália már régóta szövetségese az Egyesült Államoknak és Indiai-csendes-óceánbeli szövetségeseinek, ezért nem meglepő, hogy a Pelosi-látogatás kapcsán kialakult botrányban is Washington mellett foglaltak állást.

Az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália ugyanis közös közleményt adtak ki, amelyben aggodalmukat fejezték ki a Tajvan környékén tartott kínai hadgyakorlatok miatt, amelyet Pelosi tajvani találkozója miatt indítottak el.

Erre pedig reagált Kína ausztráliai nagykövetsége is, amelyben Japánt és Ausztráliát egyaránt betámadták – derül ki a The Guardian beszámolójából. Japán kapcsán kiemelték, hogy inkább nekik kellene magukba nézni Tajvan gyarmatosítása kapcsán, míg Ausztráliát még keményebb szavakkal illették:

„Ahelyett, hogy szimpátiát és támogatást fejeztek volna ki az áldozat felé, az ausztrál oldal elítélte az áldozatot és az elkövetők mellé állt. Ez egyet jelent azzal, hogy a lovaskocsit a ló elé teszed, és kicseréled a jót a rosszal”

Hozzátették: Ausztráliának nem kellene állást foglalnia és vakon igazságtalanul ítélkezni, ami szembemegy a tényekkel. Ez az ujjal mutogatás teljesen elfogadhatatlan Kína jogos lépéseire, amellyel a szuverenitását és területi integritását védi.

A kínai nagykövetség egyértelműen emlékeztetett mindenkit, hogy meg fogják védeni a területi integritásukat és szuverenitásukat, valamint szigorúan be fogják tartani és tartatni az „egy Kína” politikáját.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.