Holnap hajnalban lövi ki a NASA az aszteroida-romboló űrszondát

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. november 23. - 13:27

A világűr hemzseg a nagyobb űrszikláktól, amelyek potenciálisan veszélyeztethetik a Földünket, becsapódás esetén pedig óriási károkat okozhatnak – ezt szeretné megoldani a NASA az új missziójával.

November 23-án indítják útjára a SpaceX egy Falcon-9-es rakétájával azt az űrszondát, amely hosszabb utazást követően szándékosan nekiütközik a Dimorphos nevű, mintegy 160 méter átmérőjű aszteroidának – olvasható a NASA közleményében.

A magyar idő szerint szerda hajnalban induló DART-program célja, hogy megvizsgálják, miként lehet eltéríteni az aszteroidákat az ütközéssel eredeti pályájukról, így a jövőben a bolygónkat fenyegető űrsziklákat időben ki lehet zökkenteni trajektóriájukról.

A kilövés a Kaliforniában található Vandenberg légitámaszponton fog zajlani, és ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor jövő ősszel kerülhet sor az ütközésre.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Az űrszonda ekkor 24 000 km/h-át meghaladó sebességgel fog nekicsapódni az űrsziklának, a kozmikus randevút követő eseményeket pedig a tudósok valós időben fogják vizsgálni űrteleszkópok segítségével.