Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,77 Ft
Euró
379,76 Ft
Font
442,75 Ft
Bitcoin
41,727 $

Az Antarktisz körüli tengeri jég rekordalacsonyra zsugorodhat a télen

A műholdas adatok előzetes elemzéséből derült ki, hogy az idei tél lehet az a negatív fordulópont, amikor az Antarktisz körüli tengeri jég eléri valaha volt legkisebb felületét.

Fotó: Unsplash/Muhammad Nasir
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Raw Story jelentése szerint amerikai szakemberek a műholdas adatok előzetes elemzése nyomán számoltak be arról, hogy az idei télen az Antarktisz körüli tengeri jég valószínűleg rekordalacsony felülettel rendelkezik majd, vagyis a tengeri jég a legalacsonyabb téli maximumot éri el idén.

Az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) közleménye alapján miközben a déli félteke tavaszba fordul, az antarktiszi tengeri jég csak idén szeptember 10-én érte el 16,96 millió négyzetkilométeres maximális méretét. Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Csakhogy a jégtakaró jellemzően a hidegebb téli hónapokban éri el legnagyobb méretét, a friss elemzés alapján azonban nagy valószínűséggel a szeptember 10-én mért érték lesz a maximum idén.

Az NSIDC szakemberei a közleményben is rámutattak:

„Ez az 1979 és 2023 közötti tengeri jégrekordok közül messze ez a legalacsonyabb tengeri jégmaximum.”

Walt Meier, az NSIDC kutatója pedig a lesújtó adatok kapcsán megjegyezte:

„Ez egy rekordot döntő alacsony tengeri jégszint az Antarktiszon. A tengeri jég növekedése szinte az egész kontinens körül alacsonynak tűnt, szemben bármelyik régióval.”

Februárban, az ausztrál nyár csúcspontján az antarktiszi tengeri jégtakaró minimális kiterjedése 1,79 millió négyzetkilométer volt, ami az NSIDC szerint szintén rekordnak számít: csakhogy a jégtakaró ezután a tél beállta ellenére szokatlanul lassú ütemben növekedett.

Nem mindennapi, zárás utáni akciót hirdetett az Auchan

A zárás utáni vásárlási lehetőség a törzsvásárlók számára lett meghirdetve.

Bekavarhat egy dolog azoknak, akik még idén igényelnék a CSOK-ot, vagy a Babavárót

A már megszokott módon rövidesen eljön az igazgatási szünet ideje, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban nem lehet hivatalos ügyeket intézni.