A koronavírus miatt drasztikusan csökkent a légszennyezettség Olaszországban

Szabó Kata

2020. március 14. - 12:57

Kína után Olaszország az, ami a legbrutálisabban megérzi a Covid-19, vagy ismertebb nevén a koronavírus terjedését. Annak érdekében, hogy akadályt képezzenek a járvány további terjedése előtt, az olasz kormány beutazási tilalmat hirdetett Észak-Olaszország területére, ami egy gócpont nemcsak Olaszországban, de egész Európában. Ezt követően az egész országot karantén alá helyezték.

Hasonló állapotok uralkodtak Kínában, amikor a járvány az eddigi tetőpontján volt az országban, és a tudósok ugyanerre a jelenségre lettek figyelmesek: jelentősen visszaesett a légszennyezettség a Föld legnépesebb államában. Fei Liu, a NASA légminőség kutatója ekkor úgy reagált, hogy: „Először látok ilyen szintű visszaesést ekkora területen egy esemény hatására.”

Ugyanez a helyzet alakult ki Észak-Olaszországban, ahol az intézkedések hatására jóformán megállt az élet. Ezt a megfigyelést az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-5 nevű műholdjának köszönhetjük, amely képes az ember által okozott légszennyezettség pontos felmérésére, például a nitrogén-dioxidéra, amik főleg szénalapon működő erőművekből származnak.

Santiago Gasso NASA kutató osztotta meg az előtte-utána (február 7-március 7) műholdas felvételeket a régióról, és ordító különbség látszódik a két képen felmért nitrogén-dioxid szennyezettség viszonylatában. Santigo az Earther nevű lapnak elárulta: „Az elmúlt 48 órában a kollegáim hasonló folyamatokról számoltak be a különböző méréseken, és éppen ma reggel az ESA is megosztott egy olyan felvételt, ami az én megfigyeléseimet támasztja alá.”

Valóban a fent említett videóban az látszik, hogy drámai gyorsasággal esik vissza a légszennyezettség. A videóban szereplő adatok a Sentinel-5-től származnak, amelyeket egy január és március közepe közötti periódusban gyűjtöttek össze. Jól látható a piros és narancsszínű pontok változásából, hogy milyen hatást váltott ki az egész országra kiterjedő karantén. 

A légszennyezettség visszaesése egy kifejezetten értékelendő dolog, különösen egy légúti járvány terjedése idején. A Johns Hopkins adatai szerint péntek délutánig több, mint 1000 ember hunyt el a térségben a Covid-19 következtében, és körülbelül 15 000 embert diagnosztizáltak a fertőzéssel.