Dollár
381,83 Ft
Euró
394,59 Ft
Font
466,00 Ft
Bitcoin
24,443 $

A kereszténységgel való egyenjogúságért folytatnak jogi harcot a sátánisták az Egyesült Államokban

Illusztráció/MTI/Czimbal Gyula
not image

Nagy Noel

2021. március 24. - 18:38

A Sátánista Templom nevű deklaráltan ateista egyházközösségnek körülbelül 300 ezer tagja van az Egyesült Államokban, és jelenleg a vallásszabadság frontján vívnak jogi harcot, nem titkolt céljuk szerint azért, hogy a kereszténységgel egyenjogúan kezeljék őket.

Az egyház, amely egyszerre hirdeti az empátiát és a „sértegetés szabadságát”, most hét pert indított összesen különböző államokban, amelyek útján egyenlő bánásmódot követelnek a keresztény csoportokkal.

Soron kívül Interjú: Lovas Annabella, aki tud nagyon morcos is lenni

Lucien Greaves, az egyház egyik társalapítója a Bloombergnek mintegy panaszkodóan úgy nyilatkozott, hogy az emberek általában kinevetik őket, amikor meghallják, hogy ugyanolyan bánásmódot követelnek egy sátánista jelképnek, mint a tízparancsolatnak, de szerinte ez egyáltalán nem mindegy, ugyanis ez az ügy már az amerikai identitásról is szól:

„Az nem fér meg egyszerre, hogy magunkat a vallásszabadság nemzetének hirdetjük, miközben egy bizonyos vallási szempontot preferálunk. A vallásszabadság nem arról szól, hogy csak bizonyos fajta nézetekre érvényes”

A Sátánista Templom egy Texasban indított perében például azzal érvel, hogy az abortusz szabályozása terén egyes rendelkezéseket – mint azt, hogy a nőnek előírják, hogy ultrahangot készíttessen és köteles megtekinteni az eredményt – minősítsenek alkotmányellenesnek, amennyiben a közösségük valamelyik tagjára alkalmazzák, ugyanis ez nem összeegyeztethető a hitvallásukkal.

Arizonában azért indítottak pert, hogy a városi tanácsokban az ő imáik is elhangozzanak az imádkozások során, míg a Bostonban indított perükben azzal érveltek, hogy a zsidó és muszlim imák jelentősen felülreprezentáltak az imádkozás során.

Minnesotában annak érdekében indítottak pert, hogy sátánista szobrot emeljenek, amely ígéretük szerint „nyíltan sátánista, de ízléses” emlékmű lenne. Arkansasban pedig a tízparancsolatot ábrázoló szobor mellé akarnak állítani egy Baphomet-szobrot, érvelésük szerint ezt is azért terelték jogi útra, mert sérti a vallásszabadságot, hogy csak az egyik nézőpont került preferálásra.

Az állami hatóságok viszont nem igazán veszik komolyan a Sátánista Templom követeléseit, szerintük rendkívül „átlátszóak” az egyház próbálkozásai, és azzal is megvádolták őket, hogy a „trollkodás frontvonalává” váltak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.