A JPMorgan azt javasolja a McLarennek, hogy helyezze jelzálogba a wokingi főhadiszállását is

not image

Kulcsár Péter

2020. május 15. - 14:24

A McLaren csoport jelenleg azt vizsgálja, hogyan tudná fedezni a problémamentes működését a koronavírus-járvány miatt kialakult lezárások alatt.

A McLaren csoport jelenleg azt vizsgálja, hogyan tudná fedezni a problémamentes működését a koronavírus-járvány miatt kialakult lezárások alatt.

A világ egyik legpatinásabbnak számító Forma-1-es alakulata és exkluzív utcai sportautók gyártója komoly pénzügyi gondokkal szembesült, mióta felfüggesztették az üzemi tevékenységeiket és az alkalmazottjaik nagy részét kényszerszabadságra küldték.

A Sky News információ szerint a McLaren körülbelül 275 millió fontos támogatásra szorul, amelyet a JPMorgan bank segítségével szerezhetnek be. A pénzügyi konzorcium arra sürgette a brit vállalatot, hogy az ikonikus versenyautó-kollekciójuk után helyezzék jelzálog alá a bázisukat is.

Nagy-Britannia kormányához fordultak elsődlegesen kölcsönért, a parlament azonban elutasította őket, mondván a McLarennek nem jelenthet semmilyen gondot a források utánpótlása, ugyanis széleskörű szponzorokkal és befektetőkkel, valamint részvényesekkel rendelkeznek. A Forma-1-es szezon jelenleg áll, ezért hónapok óta bevétel nélkül maradtak, mivel a Liberty Media erre az időszakra nem fizeti ki a rájuk eső részesedést és marketingpénzeket.

Márciusban a közel-keleti Mumtalakat társaság, amely a McLaren részvényeinek legnagyobb részét tulajdonolja, 300 millió fontot invesztált a 4 ezer embert foglalkoztató cégbe elsősegélyként, ugyanis több dolgozó belengette, hogy ha nem fizetnek, azonnali hatállyal felmondják a szerződéseiket.

A JPMorgan azt tanácsolja a McLarennek, hogy vásároljon kötvényeket és ajánlja fel őket a részvényeseinek, majd később ezeket tőlük újból megvehetné, ha a bevételeik visszatérnének a normális szintekre. Mindehhez nélkülözhetetlen lesz a főhadiszállásuk ideiglenes értékesítése is.

Közben nemrég az istállóhoz igazolt Daniel Ricciardo, aki a Renault-s szerződéséhez képest valószínűleg 20%-kal többet fog keresni 2021-től a McLarennél a maga évi 35 millió eurójával – számolt be róla a Daily Mail. Ha ez igaz, akkor Lewis Hamilton és Sebastian Vettel után a harmadik legfizetettebb pilóta lehet a mezőnyben.

Közben az Egyesült Királyság gazdasági állapota soha nem látott mélypontra kerülhet:

https://liner.hu/a-brit-gazdasag-haromszaz-eve-nem-tapasztalt-sulyos-valsag-fele-tart/