Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,24 Ft
Euró
391,41 Ft
Font
457,80 Ft
Bitcoin
62,280 $

Népünnepélyre készülnek Kínában, ezért gyorsan beoltottak 15 millió embert

Kína éppen az egyik legnagyobb nemzeti ünnepre, a Holdújévre készül, ám várhatóan 40 százalékkal alacsonyabb lesz a forgalom 2019-hez képest. Az ünnepekre tekintettel azonban felpörgették az oltási program, melynek útján egyre több embert tudnak immunizálni.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) vezetője közölte, már nem csak a vírusnak kitett személyek oltóprogramja, hanem rövidesen a gyermekek és legidősebbek oltóprogramja is készen áll az implementálásra, hogy sikerüljön elkerülni a jövőben a kisebb-nagyobb járványkitöréseket, amellyel az ország jelenleg is küzd.

Wang Bin, a szervezet vezetője elmondta, hogy az oltási programjukban jelenleg prioritást élveznek a határon dolgozók, a nemzetközi és belföldi utaztatásért felelős dolgozók, a létfontosságú gazdasági ágazatban dolgozók és a közszférában dolgozók, amely társadalmi csoportok beoltásával legalább 50 millió ember immunizálását kívánják elérni, melyből 15 millió már sikerült is. Soron kívül Buszbaleset történt Mexikóban, legkevesebb 18 ember életét vesztette

Kína még ebben a hónapban indította el az átfogó lakossági oltási programját, részben annak hatására, hogy egyre több járványkitöréssel kell megküzdeniük szerte az országban – jelenti a South China Morning Post. Csak szerdán 88 új, belföldi fertőzöttet találtak, több mint felét az észak-koreai és orosz határ közelében lévő Csilin tartományban.

Kínához mérten a szigor itt sem maradt el, hiszen minden egyes járványkitörésre drákói szigorral reagáltak, amely végül eredményre vezetett. A hatóságok jelenleg mérsékelt hozzáállást tanúsítanak, egyelőre csak arra kérik a lakosságot, hogy a „nem létfontosságú” utazásokat halasszák el, és negatív koronavírus-teszt felmutatásával hagyják el csak településüket.

Itt jön be a képbe, hogy éppen esedékes a kínaiak egyik legnagyobb nemzeti ünnepe, a Holdújév, ami a hongkongi lap megfogalmazása szerint az egyik legnagyobb népvándorlással járó ünnep a világon, ugyanis rengetegen erednek útnak Kínában, hogy meglátogassák távoli helyszíneken lakó rokonaikat szerte az országban.

A közlekedési minisztérium becslései szerint ráadásul hiába a sok figyelmeztetés az utazás visszaszorítására, várhatóan 1.7 milliárd utat fognak megtenni Kínában februárban, ami napi 40 millió egyéni utat jelent. A helyzet érdekessége, hogy a 2019-es szintekhez ez még így is 40 százalékkal alacsonyabb embermozgást jelent.

Pekingben pedig már arra kérik a cégeket és a munkáltatókat, hogy a koronavírus-járványra tekintettel az idei Holdújév során legyenek rugalmasabbak, valamint bíztassák arra a dolgozóikat, hogyha lehet, akkor inkább a munkavégzés helye környékén töltsék az ünnepeken.

A Kínában elmúlt időben eluralkodó tömeges fertőzéseket egyébként a kínai hatóságok elsősorban az élelmiszer-ellátási láncban történt fertőzésekre vezeti vissza, különösen a fagyasztott ételeket tekintik bűnösnek. Feltételezéseik szerint a fagyasztott ételek csomagolásain megtelepedett vírus terjedt át emberre, és okozta a tömeges fertőzéseket – állításuk szerint erre bizonyítékokat is találtak, különösen a tengeri ételeknél.

A kínai szakértők állítása szerint az alacsonyabb hőmérséklet ugyanis kedvező a koronavírusnak, ugyanis hosszabb ideig túlél a felületeken. Más szakértők azonban állítják, ezt ilyen formában nem lehet még kijelenteni, további tanulmányok szükségesek, hogy sikerüljön ezt kétséget kizáróan bizonyítani.