18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

Legalább 52 civilt gyilkoltak meg fegyveresek a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Fotó: Unsplash/Imani Bahati
not image

Borbély Fanni

2022. március 17. - 09:20

Három különálló, ám egyidejűleg elkövetett támadásban legalább 52 civilt gyilkoltak meg a fegyveresek.

A legfrissebb jelentések szerint legalább 52 civil vesztette életét a Kongói Demokratikus Köztársaságban, amikor az ország keleti részén az Iszlám Államhoz köthető Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) támadást indítottak egyidejűleg több helyszínen.

Egy jogvédő szervezet keddi jelentése szerint a különböző helyszíneken, egyidejűleg elkövetett támadások vasárnap és hétfőn történtek az Ituri tartománybeli Irumu területének több településén. A szervezet közlése szerint az egymáshoz közel fekvő falvakban, Apendében legalább 15, Ndimóban 18, Otomabere-ben pedig 19 embert gyilkoltak meg a fegyveresek.

A térség jóformán az ADF támadásainak epicentrumává vált az elmúlt három hónapban, melynek következtében több szá ember vesztette életét a térségben. Az ADF már több mint két évtizede támad civilekre és gyilkolja meg őket a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, ezért az ugandai erők és a Kongói Demokratikus Köztársaság fegyveres erői (FARDC) közösen hajtanak végre katonai műveleteket az ADF kiszorítására.

Ituri és Észak-Kivu tartományokban korábban már kihirdették az ostromállapotot, ennek ellenére a lázadók továbbra is rendszeresen intéznek brutális támadásokat a civil lakosság ellen, s csak az elmúlt héten közel 30 civilt gyilkoltak meg az érintett tartományokban. Jean-Baptiste Kasekwa kongói parlamenti képviselő kedden arról számolt be, hogy az elmúlt három és fél hónapban legalább 383 civilt gyilkoltak meg a lázadók.

(TRT)

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja