Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,853 $

2024-ben érkezhet az egynapos autópálya-matrica

Egy 2022-es uniós jogszabály miatt jövőre minden tagállamnak biztosítania kell ezt a lehetőséget, Csehország például már májusban bejelentést tett ennek kapcsán.

Fotó: Egy autótulajdonos autópálya-matricát vásárol mobiltelefonjával Budapesten 2018. január 31-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az autopalyamatrica.hu beszámolója alapján sok alkalmi utazót bosszanthat az, hogy hazánkban nem lehet 10 napnál rövidebb időtartamra autópálya-matricát vásárolni, de egy még 2022-ben elfogadott európai uniós határozat változást hozhat ebben.

Eszerint 2024-től kezdve a tagállamoknak biztosítania kell napi, heti, havi és éves matricákat a nehézgépjárművek számára úgy, hogy a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel összegének 10%-át, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel összegének 5%-át, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel összegének 2%-át. Soron kívül Megható fotóval kívánt boldog anyák napját Orbán Viktor

Személygépkocsik esetében napi, heti és/vagy 10 napos, havi és/vagy két hónapos, valamint éves matricákat követel meg a szabályozás úgy, hogy a kéthavi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 30%-át, a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 19%-át, a tíznapos díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 12%-át, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 11%-át, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel 9%-át.

Jelenleg 49 190 forint az éves díj, vagyis a kéthavi maximum 14 757, a havi 9346, a 10 napos 5902, a heti 5410, a napi matrica pedig 4427 forintba kerülne, tehát ez mindenképp jól jönne az alkalmi utazóknak, igény bőven lenne rá – írta a Totalcar.

Csehország május végén bejelentette, hogy 2024 márciusától bevezeti az egynapos autópálya-matricát, amely 200 koronába (3300 forintba) fog kerülni, arról azonban egyelőre nincs információ arról, zajlik-e már nálunk az egynapos matricák előkészítése.

A Manchester United edzője lehet Tuchel utódja a Bayern Münchennél

Még akár az is megtörténhet, hogy a Manchester Unitednál küszködő edző veszi át a bajor klub irányítását.

Vasárnap délután ismét pályára léphet Szoboszlai a Liverpoolban

Miután az elmúlt időszakban Szoboszlai Dominik nem egyszer a kispadról állt be, nem lehet tudni, hogy Klopp a nagy rangadó idején milyen formában számít rá.