Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,02 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
455,16 Ft
Bitcoin
59,366 $

Műkritikus: 2000 műalkotást loptak el az oroszok, ez a bizonyíték arra, hogy Putyin el akarja törölni Ukrajna történelmét

Mint ismert, nem sokkal azután, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, a Metitopolban található Helytörténeti Múzeumból elloptak 2000 felbecsülhetetlen értékű műtárgyat.

Fotó: Unsplash/Anastasiia Krutota
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Nem sokkal azután, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, az ország délkeleti részén fekvő Melitopol városában található Helytörténeti Múzeum igazgatója, Leila Ibrahimova felkészült arra, hogy az oroszok megtalálják, ezért gondosan elrejtett megannyi, még az ókori szkítáktól származó, felbecsülhetetlen értékű aranyleletet.

Alig néhány héttel később pedig megtörtént, amire az igazgató már készült: orosz katonák elrabolták, és kihallgatták, majd azt követelték tőle, hogy azonnal árulja el, hol van a szkíta arany – a nő azonban nem volt hajlandó együttműködni. Miután az igazgató nem árulta el, hogy hol van az arany, elfogták a múzeum kurátorát, Galina Andriivna Kucsert, akire fegyvert fogtak az oroszok és azt állították, hogy „szakértők” érkeztek, hogy megtekintsék a leleteket, ám nem tudták átverni és ő sem árulta el, hogy hol vannak a leletek. Soron kívül Repülő Suzukit kaptak lencsevégre Kőbányán – ezért kell körültekintően előzni (videó)

A kurátort azonban április 30-án az orosz katonák elrabolták otthonából, és azóta sem tudni, hogy hol van. Az orosz csapatok végül felforgatták az egész múzeumot és sajnos megtalálták a Kr.e. negyedik századból származó felbecsülhetetlen értékű aranyleleteket.

Mondani sem kell, hogy gondolkodás nélkül felkapták az összes leletet, majd azt állították, hogy „biztonságba helyezték” őket az orosz megszállás alatt lévő Donyeckbe, ahol végül a múzeum újonnan beiktatott bábigazgatója, Evgeny Gorlacsev közölte, hogy az aranyleletek nem csupán az ukránok, de „az egész volt Szovjetunió számára nagy kulturális értékkel bírnak”.

Charlotte Mullins műkritikus úgy fogalmaz, ezt a mondatot valószínűleg senkinek sem kell magyarázni: ezzel a kijelentéssel ugyanis bebizonyosodott, hogy Oroszországnak az a célja, hogy szépen lassan felszámolja az ukrán örökséget, s egy szovjettel helyettesítték azt, mely nyilvánvalóan azt sugallja, hogy Oroszország egész Ukrajna felett uralkodni akar.

A háború kezdete óta az orosz erők 250 múzeumot és kulturális létesítményt bombáztak le, melyek többségében olyan komoly károk keletkeztek, hogy már biztosan nem lehet őket helyreállítani. Marija Primacsenko ukrán népművésznőnek például 25 festménye égett porrá, amikor az oroszok rakétacsapásokat intéztek ivankivi Helytörténeti Múzeum ellen.

Emellett a porig rombolt Mariupol városában található Arkhip Kuindzhi múzeumot ért orosz légicsapások is brutális károkat okoztak: a festmények az időjárási viszontagságoknak kitéve lógnak a falon, vagy hevernek a törmelék alatt. Nem elég, hogy megsemmisítik az ukrán múzeumokat és kulturális létesítményeket, de az értékes műtárgyakat is ellopják az oroszok: becslések szerint minimum 2000 műalkotást loptak már el a háború kezdete óta, köztük egy kézzel írott Tóra-tekercset, valamint egy 1811-ben Velencében nyomtatott evangéliumot.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.