Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,15 Ft
Euró
389,02 Ft
Font
457,37 Ft
Bitcoin
68,610 $

Több mint egymilliárd forintnyi kártérítést kapott egy férfi, aki 31 évet töltött a börtönben jogtalanul

Tévesen őt ítélték el egy gyilkosságért, pedig semmi köze sem volt hozzá. Most megtörtént a valódi igazságszolgáltatás.

...svg content...Fotó: Unsplash/Matthew Ansley
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A marylandi hatóságok több mint 3 millió dolláros (1,1 milliárd forint) kártérítést hagytak jóvá egy férfinak, aki több mint 31 évet töltött börtönben, miután tévesen ítélték el gyilkosságért. Maryland tisztviselői szerdán ültek össze a baltimore-i férfi ügyében, Wes Moore kormányzó pedig személyesen kért bocsánatot Gary Washingtontól az ülésen, ahol jóváhagyták a kártérítést:

„Az egész állam nevében szeretnék bocsánatot kérni az igazságszolgáltatási rendszer kudarcáért.” Soron kívül Változékony időnk lesz az első nyári hétvégén

Moore hozzátette, noha semmilyen összeg nem pótolhatja az igazságtalanságot, imádkozott azért, hogy az állam olyan kártérítést nyújtson, „amit a családja megérdemel”. Washington mindössze 25 éves volt és újdonsült apuka, amikor 1987-ben első fokon gyilkosságért és fegyverrel elkövetett bűncselekményért elítélték Faheem Ali egy évvel korábbi halálának ügyében.

Moore a szerdai ülésen rámutatott, semmilyen tárgyi bizonyíték nem kötötte őt a gyilkossághoz, és több tanú is azt állította, hogy nem ő volt a lövöldöző. Emellett több ember is beszámolt a tartózkodási helyéről a bűncselekmény pontos időpontjában.

Végezetül a kormányzó hangsúlyozta, a vád koronatanúja a tárgyaláson, aki akkor 12 éves volt, később visszavonta vallomását, melyben Washingtont azonosította a gyilkosként, és azt mondta, hogy a rendőrség manipulálta őt, hogy börtönbe küldje az akkor 25 éves férfit.

A Washington Post szerint a most 63 éves Washingtont 2018 októberében engedték szabadon, hónapokkal azután, hogy a Baltimore-i kerületi bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletét. A baltimore-i államügyészség 2019 januárjában ejtette a vádakat.

Egy közigazgatási bíró megállapította, hogy az állami törvények értelmében Washington jogosult 94 991 dollárra, vagyis a marylandi háztartások jelenlegi mediánjövedelmére visszamenőleg a 31 év mindegyikére, melyet jogtalanul töltött börtönben. Amellett, hogy közel 3 millió dollárt kap a téves elzárásért, további több mint 89 ezer dollárt (32,3 millió forint) kap a lakhatási támogatással kapcsolatos követelések rendezésére.

Szijjártó Péter Karácsony Gergelyről: „Az embereknek fullra elegük van ebből”

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt látja, hogy Karácsony Gergely szerint mindenki hibás, csak ő nem, hiába Budapest főpolgármestere.