Clouds
21 Budapest
Dollár
368,41 Ft
Euró
394,89 Ft
Font
452,17 Ft
Bitcoin
27,810 $

15 embert vett őrizetbe az Iszlám Állammal való kapcsolat miatt a török rendőrség

TÉMÁK:
#Rendőrség
Fotó: Muzulmán tüntetők jelszavakat skandálva tiltakoznak a stockholmi Korán-égetés ellen Jakartában 2023. január 30-án. Rasmus Paludan svéd-dán bevándorlásellenes politikus, a Kemény Vonal nevű dán radikális jobboldali párt vezetője az Ankarával Svédország NATO-belépéséről folytatott tárgyalások ellen tiltakozva január 21-én elégette az iszlám szent könyv, a Korán egy példányát a Törökország stockholmi nagykövetsége közelében tartott tüntetésen, majd január 27-én megismételte tettét egy koppenhágai mecset előtt. A Korán-égetések miatt a világ számos országában tüntetések zajlanak. MTI/EPA/Mast Irham
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Állítólag támadásokat tervezhettek az isztambuli svéd és holland konzulátus, valamint egyes templomok és zsinagógák ellen, bár „konkrét fenyegetést” nem állapítottak meg.

Az Anadolu hírügynökség az isztambuli rendőrség közleményére hivatkozva számolt be róla, miszerint a török rendőrség 15 embert vett őrizetbe, mert állítólag valamiféle kapcsolatban álltak az Iszlám Állam terrorcsoporttal.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

Kiemelték, egyes források szerint ezen személyek támadásokat tervezhettek az isztambuli svéd és holland konzulátus, valamint egyes templomok és zsinagógák ellen, bár azt is hozzátették, hogy semmilyen „konkrét fenyegetést” nem állapítottak meg.

Hírszerzési értesülések szerint a csoport utasításokat kaphatott az Iszlám Állam egyik társszervezetétől, az Iszlám Állam Khoraszan Tartománytól, amely elsősorban Dél-Ázsiában és Közép-Ázsiában tevékenykedik.

A svédországi, hollandiai és dániai Korán-égetések után a világ számos országában, köztük Indonéziában, Pakisztánban, Iránban és Törökországban is tiltakozások zajlottak – derül ki a CNA beszámolójából.

Korábban pedig Rasmus Paludan dán-svéd kettős állampolgárságú iszlámellenes aktivista egy tüntetés során elégette a Korán egy példányát, majd kijelentette, ezt minden héten meg fogja ismételni, egészen addig, amíg Törökország nem hajlandó Svédország és Finnország NATO-csatlakozását ratifikálni.