Clouds
21 Budapest
Dollár
375,13 Ft
Euró
399,84 Ft
Font
457,98 Ft
Bitcoin
28,484 $

Nem engedélyezné a Korán nyilvános elégetését a finn rendőrség

TÉMÁK:
#Finnország
Fotó: Muzulmán tüntetők jelszavakat skandálva tiltakoznak a stockholmi Korán-égetés ellen Jakartában 2023. január 30-án. Rasmus Paludan svéd-dán bevándorlásellenes politikus, a Kemény Vonal nevű dán radikális jobboldali párt vezetője az Ankarával Svédország NATO-belépéséről folytatott tárgyalások ellen tiltakozva január 21-én elégette az iszlám szent könyv, a Korán egy példányát a Törökország stockholmi nagykövetsége közelében tartott tüntetésen, majd január 27-én megismételte tettét egy koppenhágai mecset előtt. A Korán-égetések miatt a világ számos országában tüntetések zajlanak. MTI/EPA/Mast Irham
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Ám ha erre mégis sor kerülne, az rendőri beavatkozással járhat, mondván, mindez sérti a vallásszabadságot.

A finn rendőrség közölte, az iszlám szent könyvének, a Koránnak a nyilvános elégetése nem lesz megengedett az országban, s amennyiben mégis sor kerülne erre, az rendőri beavatkozással járhat, mondván, mindez sérti a vallásszabadságot.

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

Ez azután történt, hogy Rasmus Paludan dán-svéd kettős állampolgárságú iszlámellenes aktivista, és a svéd Kemény Vonal nevű szélsőjobboldali párt vezetője egy tüntetés során elégette a Korán egy példányát – írta a TRT World.

Majd kijelentette, ezt minden héten meg fogja ismételni, egészen addig, amíg Törökország nem hajlandó Svédország és Finnország NATO-csatlakozását ratifikálni, s erre vonatkozóan Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is nyilatkozott.

Elmondása szerint a történtek fényében tisztességes lenne, ha a két ország csatlakozásának ratifikálásakor megkülönböztetnék a „problémás és kevésbé problémás országokat”, előbbi kapcsán pedig Svédországra utalt.

Ezt követően hozzátette, ha a NATO országai a két északi állam csatlakozása mellett döntenek, hajlandóak lennének Finnország kérelmét külön elbírálni, emellett kiemelte, Svédországnak bőven van még hova fejlődnie.

Az Infostart beszámolója szerint Pekka Haavisto finn külügyminiszter viszont közölte, Finnország kitart amellett, hogy Svédországgal együtt csatlakozzon a NATO-hoz, legkésőbb a júliusi csúcstalálkozón Vilniusban.