18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Megfejthették a hírhedt zodiákus gyilkos személyazonosságát?

not image

Kornis Vivien

2021. október 7. - 17:53

A 40 szakértőből álló bűnüldözési, újságírói, katonai-hírszerzési szakértőkből álló csoport úgy véli, sikerült megfejtenie a több mint fél évszázados rejtélyt.

Az 1960-as évek utolsó második felében a hírhedt zodiákus gyilkos tartotta rettegésben a Kalifornia északi részein élőket. A sorozatgyilkos kódolt üzeneteket hagyott hátra, rejtjelekkel gúnyolódott a nyomozókon, és az egész Egyesült Államok rá figyelt. Most – több mint 50 évvel később – egy nyomozócsapat bejelentette: úgy gondolják, tudják, ki a Zodiákus.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

1968-tól 1969-ig öt olyan gyilkosság történt a San Francisco környéki területeken, melyek a Zodiákushoz köthetők. Az első három gyilkosság során párokra támadt rá az elkövető, az utolsó két támadás során azonban a két férfi megmenekült. Az utolsó megerősített zodiákus gyilkosság egy San Franciscó-i taxisofőré volt, a Zodiákus azonban azt állította, 37 áldozattal végzett összesen. 

A gyilkos személyazonosságát soha nem sikerült azonosítani és senki ellen nem emeltek vádat az ügyben, de számos embert gyanúsítottak azzal, hogy ő a Zodiákus. 

A Case Breakers egy “döglött” vagy “kihűlt” aktákra szakosodott, 40 szakértőből álló csoport, mely bűnüldözési, újságírói, katonai-hírszerzési háttérrel is rendelkezik. A csoport Gary Francis Poste néven azonosította a Zodiákust – számolt be a Sputnik News.

ZODIAC-C-14DEC99-SC-HO számú rendőrségi fantomkép a zodiákus gyilkosról, 1969-ből.

A nyomozócsoport éveket töltött az újonnan feltárt bizonyítékok begyűjtésével és elemzésével. A sorozatgyilkos személyazonossága megfejtésének egyik kulcsa egy Poste sötétkamrájából származó felvétel, melyen a homlokán látható hegek láthatóak, amik a zodiákus gyilkos sketcheihez hasonlítanak. 

A zodiákus gyilkos szimbóluma. Forrás: Wikipedia

Egy másik nyom a kódolt levelek megfejtésből származott, melyeket a Zodiákus a hatóságoknak küldött a gyilkosságok idején. Poste teljes nevének betűit eltávolították a levelekből, és ezzel egy alternatív üzenetet hoztak létre.

Ezenkívül a csapat úgy véli, hogy Cheri Jo Bates 1966-os meggyilkolása szintén a Zodiákushoz köthető, ezzel pedig ő lehetett a sorozatgyilkos hatodik áldozata. Poste, az amerikai légierő veteránja egy orvosi vizsgálaton vett részt egy kórházban, csupán 15 percnyire onnan, ahol Bates holttestét megtalálták. A gyilkosság helyszínén felfedeztek egy festékfröccsenéssel szennyezett órát is, amely szintén Poste-hoz kapcsolható, hiszen évtizedeken keresztül szobafestőként dolgozott.

A nyomozók rábukkantak egy cipőnyomra is, melyet egy katonai típusú bakancs hagyott hátra, ami megegyezett a Poste által viselt lábbeli stílusával és lábméretével is, valamint azokkal a nyomokkal, amelyek más gyilkosságok helyszínén találtak.  

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Riverside-i Rendőrkapitányság kihűlt aktákra szakosodott osztálya cáfolja Bates kapcsolatát a zodiákus gyilkosságokkal. 

És bár a Case Breakers úgy gondolja, sikerült megtalálniuk az elkövetőt, igazságot azonban nem tudnak szolgáltatni, mivel Poste 2018 augusztusában meghalt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.