Zelenszkij: több mint 1000 oktatási intézmény semmisült meg a háború kezdete óta

Fotó: Orosz tüzérségi támadásban megrongálódott épület a kelet-ukrajnai Bahmutban 2022. május 12-én. MTI/AP/Andriy Andriyenko
not image

Koós Alexandra

2022. május 23. - 19:13

Az ukrán elnök elmondása szerint Portugália felajánlotta, hogy támogatást nyújt az ukrán iskolák és óvodák újjáépítésében.

Volodimir Zelenszkij szombat esti beszédében kijelentette, a háború kirobbanása óta 1873 oktatási intézményt pusztított el az orosz hadsereg, amelyet „kolosszális mértékű veszteségnek” nevezett.

Elmondása szerint ez a szám magában foglalja az általános iskolákat, egyetemeket, óvodákat és más intézményeket, amelyeket az invázió tavaly februári kezdete óta orosz támadások értek.

Arról is szót ejtett, miszerint Portugália segítséget nyújt az ukrán iskolák és óvodák újjáépítésében, amelyet a portugál miniszterelnök, António Costa ajánlott fel a kijevi találkozójuk során – derül ki a CNN beszámolójából.

Az ukrán elnök hozzátette, az olasz miniszterelnökkel, Mario Draghival is beszélt telefonon, ennek során köszönetet mondott Olaszországnak, amiért támogatja az ország Európai Unióhoz vezető útját, valamint egyetértettek abban, hogy az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot „fel kell gyorsítani”.