Zavaroktól és munkaerőhiánytól tartanak a szakszervezetek 2022-ben

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 5. - 19:01

Szerintük a minimálbér és a garantált bérminimum emelése sem oldhatja meg a problémát.

Óriási a szakemberhiány Magyarországon, így a következő években komoly zavarokra lehet számítani a munkaerőpiacon – magyarázta Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az InfoRádióban.

Nem ebben látnám a megoldást. Hiába fog radikálisan, közel 20 százalékkal emelkedni a minimálbér és a garantált bérminimum, ez nem tudja teljes mértékben pótolni azt a kereseti lemaradást, amit például a tőlünk nyugatabbra lévő országokhoz képest tapasztalunk.”

A szakember hozzátette, bár már történtek erre vonatkozóan lépések, szükség lenne a képzési rendszer megújítására is.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kiemelte, a kvalifikált, magasan képzett munkaerőből is hiány van Magyarországon, ez viszont álláspontja szerint nem pusztán bérkérdés:

A másik ok inkább a munkakörülményekben keresendő: érzékenyek már a munkavállalók arra, hogy milyen munkakörülményeket, milyen feltételeket biztosít a munkáltató a munkavégzéshez, ez is egy nagyon fontos szempont akkor, amikor valaki munkahelyek választ. Lényeges a munkaidő beosztása, például az, hogy mennyire tud alkalmazkodni a családi élethez, a gyerekneveléshez vagy akár a családalapításhoz. Ezt különböző életszakaszokban az emberek nagyon erősen mérlegelik, és nyilvánvalóan oda mennek, ahol számukra a legkedvezőbb körülményeket találják. Újdonság, hogy a távolság is nagyon meghatározó lett: lényeges, hogy a lakóhelytől milyen messze van a munkahely, mennyit kell naponta utazással tölteni.”