WHO: az omikron veszélyesebbé mutálódhat a jövőben

Fotó: Unsplash/CDC
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A WHO egyik tisztviselője figyelmeztetett, az idő sürget, mivel az omikron tovább fog mutálódni.

Catherine Smallwood, a WHO vezető vészhelyzeti tisztviselője figyelmeztetett, nem szabad alábecsülni az omikron variánst, ugyanis minél több embert fertőz meg, annál nagyobb eséllyel fog mutálódni, ez pedig egy újabb, veszélyesebb variáns kialakulásához is vezethet.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

A WHO szakértője megosztotta, habár a koronavírus új variánsa, az omikron szélsebesen terjed, és az eddigi tapasztalatok alapján nem okoz súlyosabb megbetegedést, az emberek egy kicsit megnyugodtak. Ez azonban nagy hiba, hiszen a világjárványt le kell győznünk, és ha könnyelműen kezeljük az omikront, újabb variánsokká mutálódhat, melyek sokkal súlyosabb megbetegedést okozhatnak, mint a korábbi variánsok.

Catherine Smallwood az AFP-nek nyilatkozva egy kifejezetten vészjósló képet festett a jövőről, amennyiben nem vesszük eléggé komolyan az omikront, meglátása szerint ugyanis az omikronos fertőzések számának drasztikus emelkedése azzal járhat, hogy a variáns többször szaporodik, ennek okán pedig új mutációk jelennek meg.

„Nagyon veszélyes szakaszban vagyunk, a fertőzési arányok drasztikusan emelkednek Nyugat-Európában, és ennek teljes hatása még nem ismert”

– mondta az AFP-nek a szakértő.

Hozzátette, bár az omikron esetében „egyéni szinten valószínűleg kisebb a kórházi kezelés kockázata” a deltához képest, összességében az omikron önmagában sokkal nagyobb veszélyt jelenthet az esetszámok jelentős emelkedése miatt. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az elmúlt napokban sorra dőltek meg a negatív rekordok Európában az esetszámok tekintetében, mindez pedig az omikronnak tudható be.