Dollár
427,61 Ft
Euró
414,17 Ft
Font
462,11 Ft
Bitcoin
19,549 $

WHO: elfogadhatatlanul lassú az európai oltási program

Koppenhága, 2020. március 27. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója a koronavírussal kapcsolatban tart sajtótájékoztatót Koppenhágában 2020. március 27-én. Dániában kétezer fölé nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, a járványban eddig 52-en vesztették életüket. MTI/EPA/Ritzau/Ida Guldbaek Arentsen
not image

Kornis Vivien

2021. április 2. - 08:08

A WHO európai igazgatója szerint elfogadhatatlanul lassan halad az oltási kampány a kontinensen, míg az új esetek száma folyamatosan növekszik, ezzel pedig emelkedik az új variánsok megjelenésének kockázata.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint elfogadhatatlanul lassú az európai oltási program és aggodalomra ad okot az esetszámok növekedése.

Soron kívül Jönnek a zivatarok, délkeleten akár 25 fok is lehet

Az oltóanyagok jelentik a legjobb lehetőséget világjárványból való kiútra… Ennek ellenére elfogadhatatlanul lassan halad az oltási kampány

– jelentette ki Hans Kluge, a WHO európai igazgatója. Hozzátette: a lassú oltási tempó meghosszabbítja a járványt. 

Kluge szerint fel kell gyorsítani a gyártási folyamatot, el kell távolítani az oltóanyagokat akadályozó tényezőket, és fel kell használni az összes dózis raktáron lévő vakcinát – írja az RTÉ

A Világszervezet közölte, hogy régió lakosságának csak 10 százaléka kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, és 4 százalék mindkét adagot. A WHO az Európai régió alatt 53 országot és területet ért Oroszországgal és számos közép-ázsiai nemzettel együtt.

Bár 5 hete Európában még egymillió alatt volt a napi új esetek száma, az elmúlt héten ez 1.6 millióra emelkedett. A koronavírus-fertőzés következtében történő halálesetek száma nemsokára elérheti az egymilliót, az összes regisztrált fertőzés pedig a 45 milliót a szervezet szerint. Az amerikai szuperkontinens után Európát sújtotta leginkább a járvány. 

A vírus sebes terjedése növelheti az új variánsok megjelenésének kockázatát – figyelmeztetett a szervezet. Az új esetek számának emelkedése minden korcsoportot érintett a 80 év felettieken kívül – a legidősebbek oltása ezzel mutatja meg hatását. 

A WHO tájékoztatása szerint jelenleg az először az Egyesült Királyságban azonosított, a köznyelvben brit variánsként emlegetett vírustörzs a domináns a kontinenesen, és 50 országban fertőz. A szervezet felhívta rá a figyelmet, hogy a nagyobb fertőzőképességgel rendelkező és súlyosabb tüneteket okozó variáns nagyobb fenyegetést jelent, kontrolljához pedig újabb intézkedések lehetnek szükségesek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.