Clouds
21 Budapest
Dollár
360,11 Ft
Euró
391,17 Ft
Font
443,46 Ft
Bitcoin
23,206 $

Vietnam elnöke benyújtotta a lemondását

TÉMÁK:
#vietnam
Fotó: EPA/ADI WEDA
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Nguyen Xuan Phuc, Vietnam elnöke úgy döntött, hogy benyújtja a lemondását, miután a kormányzó Kommunista Párt őt nevezte meg felelősnek bizonyos jogsértésekért.

Vietnam hivatalos hírügynöksége jelentette be, hogy Nguyen Xuan Phuc vietnami elnök benyújtotta a lemondását. Tette ezt azt követően, hogy a kormányon lévő Kommunista Párt őt találta felelősnek számos tisztségviselő jogsértéseiért és szabálysértéseiért.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A 68 éves elnök, aki korábban miniszterelnökként is dolgozott, kevesebb mint két éve tölti be a jelenlegi pozícióját. Egyelőre nem világos, hogy ki lép a helyére, ki veheti át a javarészt ceremoniális tisztséget.

A lemondásában az is szerepel, hogy kész nyugdíjba vonulni, így várhatóan nem fog tovább politizálni. A lemondása nem volt teljesen váratlan, mivel nemrég két miniszterelnök-helyettest is elbocsátottak, akik a kormány élén dolgoztak alatta.

Ahhoz, hogy az elnök lemondása hatályba lépjen, a nemzetgyűlés jóváhagyására van szükség. A CNA a Reuters hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy a torvényhozás a héten rendkívüli ülés tart.

Vietnam egy olyan ázsiai ország, melynek nincs legfőbb uralkodója, szemben például Thaifölddel. Hivatalosan a nagyhatalmú párttitkár, az elnök, a miniszterelnök, illetve a parlament elnöke az, aki az országot irányítja.