Virágzik a végrehajtói szakma Magyarországon

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 28. - 00:40

Összesen 180 önálló bírósági végrehajtó dolgozik hazánkban, munkájuk pedig igencsak jövedelmezőnek számít.

Tanda Ágnes ügyvéd az ATV-nek adott interjújában elárulta, milyen feltételeket kell teljesíteniük azoknak, akik végrehajtónak állnak.

Az illető jogi egyetemi végzettséggel elhelyezkedik egy végrehajtói irodában, ott megtanulja a végrehajtói szakmát, végrehajtó-helyettes lesz, majd, amikor üresedés van, akkor a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara elnöke annak rendje-módja szerint kinevezi egy végrehajtói iroda élére, és ott egy igen nagy apparátussal tud dolgozni, sok munkával és tevékenyen – ha becsülettel csinálja.”

Szepesházi Péter ügyvéd szerint azért jövedelmező a szakma, mert amit behajt a végrehajtó az adóstól, tehát rögtön az első fizetés- vagy nyugdíjlevonás, pláne, ha árverési vételár, akkor először a végrehajtó kerül kifizetésre.

Mindez egyebek közt végrehajtói munkadíjból, költségtérítésből, általános költségátalányból és behajtási jutalékből tevődik össze. Ez utóbbi 5 millió forintot meg nem haladó végrehajtási összeg esetén 10%, 5 millió forint feletti, de 10 millió forintot meg nem haladó összeg esetén 500 ezer forint, és az 5 millió forint feletti rész 8%-a. 10 millió forint feletti összeg esetén 900 ezer forint és a 10 millió forint feletti rész 5%-a – tette hozzá a szakember.

Komlódi Gábor egyetértett kollégái véleményével, egyúttal elmondta, a végrehajtók munkája fixen profitorientált, ugyanis a munkadíjukat az elsők között kapják meg:

Legyünk őszinték, olyan nyilvántartásokhoz férnek hozzá, amelyhez halandók nem, akár az ingatlan, akár az ingóságok vonatkozásában, akár a bankszámlák vonatkozásában. A kívánt követelések esetében elég nagy lehetőség kínálkozik, mármint a tárház elég széles, amin keresztül a pénz be tud folyni.”