Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Mit csinál Joe Biden az USA élén?

Fotó: Joe Biden amerikai elnök beszámol az infláció mérséklésére irányuló kormányzati lépésekről az Irvine Valley College felsőoktatási intézményben tartott látogatásán a kaliforniai Irvine-ban 2022. október 14-én, az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a U.S. Bureau of Labor Statistics szeptemberi jelentése közzétételének másnapján. Az intézet a szeptemberi inflációt 8,2 százalékosnak mérte, ami hét hónapja a legalacsonyabb drágulási ütem az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Carloine Brehman

Takács Petra

2022. október 18. - 07:31

Egyre csak érkeznek a sötét felhők az USA elnöke, Joe Biden feje fölé, miközben sok millió amerikai nem elégedett az országuk haladási irányával.

Az amerikaiak 70 százaléka elégedetlen azzal, ahogy az országukban mennek a dolgok, a demokraták 55, a republikánusok 85 százaléka fogalmazott meg negatív véleményt az Egyesült Államokban zajló folyamatokról – derült ki az AP hírügynökség és a NORC közvéleménykutató hétfőn nyilvánosságra hozott reprezentatív országos felméréséből.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A közvélemény-kutatás szerint az egyéni szabadságjogok helyzetét tekintve az amerikaiak 58 százalék borúlátó. A demokrata választók 49, a republikánusok 67 százaléka lát aggodalomra okot adó jelenségeket a szabadságjogokkal kapcsolatban.

A felmérésből kiderült, hogy az amerikaiak 71 százaléka az országa szempontjából meghatározónak tartja a novemberi törvényhozási választásokat. A választók közel kétharmada szerint a gazdaság szempontjából meghatározó lesz, miként alakul a félidős választások eredménye novemberben. A republikánus választók 67 százaléka, míg a demokrata szavazók 60 százaléka tartja döntőnek a gazdaság számára, hogy ki irányítja majd a kongresszus két házát a jövőben.

A közvélemény-kutatásban azt a kérdést is feltették, hogy melyik párt képes jobban kezelni az ország előtt álló feladatokat. Az egészségügyet, terhesség-megszakítást tekintve a túlnyomó többség a demokraták politikáját tartja jobbnak, míg gazdaságpolitikában és a bűnözés elleni fellépésben a republikánusokat tartja jobbnak a túlnyomó többség.

Joe Biden még Donald Trump-nál is népszerűtlenebb lehet

A fegyvertartást, bevándorlást és külpolitikát illetően egy csekélyebb többség a republikánusok programját tartja meggyőzőbbnek. A megkérdezettek többségének kedvezőtlen véleménye van mindkét nagy pártról, a demokratákról 51, a republikánusokról 62 százalék nyilatkozott kritikusan, míg a két párt meghatározó politikusa, Joe Biden jelenlegi és Donald Trump előző elnök is negatív megítélést kapott a felmérésben részt vevőktől.

Egy másik, szintén hétfőn nyilvánosságra hozott országos kutatás is rákérdezett Joe Biden és Donald Trump megítélésére. A New York Times és a Siena College közös felmérése szerint a jelenlegi elnök 58 százalékos elutasítottsága meghaladja a Donald Trumpot negatívan megítélők 52 százalékos arányát.

Az október 9. és 12. között végzett közvélemény-kutatás szerint egy hónappal a választások előtt a szavazók 49 százaléka tervezi, hogy republikánus jelöltre voksol november 8-án, míg 45 százalék demokrata jelöltre. A többség számára a gazdaság a legfontosabb téma, 44 százalék aggódik a gazdasági helyzet miatt.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.