Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,068 $

A júliusra elvárt szint felett van a gáztárolói töltöttség

A fűtési szezon után a júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség – közölték.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdai közlése szerint az uniós ütemterv május elsejére 37%-os arányt ír elő a magyarországi tárolók töltöttségére. A legfrissebb adat 68%-os, ezzel nemcsak a mostanra elvárt szintet múlja jócskán felül, hanem a július elejére megköveteltet is meghaladja. Megjegyzik: április közepén ért véget a hivatalos fűtési szezon, de a hónap első felének nyárias napjaiban már megindult a betárolás.

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak. A megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően tíz hónapja nem csökkent a kétharmados szint alá a hazai földgáztárolók töltöttsége – áll az MTI-nek eljuttatott közleményben. Az Európai Parlament és Tanács rendelete a nemzetközi energiaválság miatt írta elő, hogy a 2022-2023-as téli időszak kezdetére kapacitásuk legalább 80%-áig fel kell tölteni a földfelszín alatti gáztárolókat. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

2023-tól a kötelező feltöltési arány egységesen 90%-ra emelkedett november elsejei határidővel, hazánk tavaly már a nyár végére megugrotta ezt a szintet. Az ősz első felében is folyamatos betárolással a töltöttség 98% felett tetőzött 2023-ban, a 2024-re előírt első célérték pedig február elsejével 51% volt, akkor ezt mintegy másfélszeresen múlta felül a tényleges adat – részletezik. Míg a hivatalos fűtési szezon utáni első mérföldkőhöz május elsejével érkeztünk el.

Az elvárt 37%-kal szemben 68%-on alakul a hazai tárolók töltöttsége, a magyar mutató kedvezőbb a 61%-os uniós átlagnál. Kiemelik: Magyarország még a fogyasztásarányos adatban is felülteljesíti a 37%-ot. A 45%-os hazai arány az európai országoké közül a harmadik legmagasabb, 27 százalékponttal körözi le a középértéket. Egyúttal hangsúlyozzák azt is, hogy a hazai fogyasztók biztonságos ellátása az elmúlt télen egyetlen pillanatra sem forgott veszélyben.

A magyar családok a rezsicsökkentés előnyeit is élvezhetik, Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz és áramhoz. A társadalmi egyeztetés alatt álló otthonfelújítási program 108 milliárd forint keretösszeggel segíti a lakossági energetikai korszerűsítéseket. A nyertesek egy családi házra akár 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes hitelt kaphatnak. A fejlesztéseknek köszönhetően a kedvezményezettek könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt – tájékoztatott az EM.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.