Ennyi magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket, meggyőző számok

Fotó: Önkéntesek és az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai rakodják ki a Porsche Hungaria adományát az Ökumenikus Segélyszervezet központjában Budapesten 2022. március 26-án. Az élelmiszert és higiénés cikkeket Ukrajnába szállítják a rászorulóknak, illetve a Magyarországra érkező menekültek ellátásában is felhasználják majd. A cég emellett három nagyméretű teherautót és egy mikrobuszt is használatba adott a segélyszervezetnek. MTI/Illyés Tibor
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Rengeteg menekültnek segítettek a magyar emberek, meggyőző hivatalos számok láttak napvilágot.

Minden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket: a segítséget nyújtók 58 százaléka pénzadománnyal, 40 százaléka élelmiszerrel, 39 százaléka pedig egyéb adománnyal támogatta őket – közölte reprezentatív kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szerdán az MTI-vel.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

A közlemény szerint a nők 36 százaléka, a férfiak negyede vett részt adománnyal vagy önkéntes munkával a segítségnyújtásban. Legnagyobb arányban a nyugdíjasok, a házasok, a kettőnél több gyermeket nevelők és a felsőfokú végzettségűek segítettek. A segítséget nyújtó válaszadók csaknem ötöde – leginkább a 30 és 50 év közöttiek – önkéntesként is segítette a menekülteket – írták.

A felmérésból kiderült az is: a megkérdezettek több mint háromnegyede szerint a kormány helytáll, és megfelelően kezeli a menekültek helyzetét, a megkérdezettek mindössze 13 százaléka volt elégedetlen, és 10 százaléka nem tudta megítélni a kérdést.

Az emberek többsége jól informált: a válaszadók harmada tudja, hogy már több mint 600 ezer menekült érkezett az országba, harmada szerint kevesebb, mint félmillióan jöttek, negyedük pedig úgy tudja 500-600 ezren érkeztek Ukrajnából. A válaszadók fele arról is tud, hogy a határmenti településeken kialakított segítségpontokon – Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány, Tiszabecs – kapnak szervezetten ellátást a Magyarországra érkező menekültek, és 37 százalékuk azzal is tisztában van, hogy a budapesti BOK Csarnokban kialakított tranzitközponton is segítik őket – ismertették.

Hozzátették: a menekültek támogatásában részt vevő szervezetek közül legtöbben a karitatív szervezeteket említették, legmagasabb arányban a Máltai Szeretetszolgálatot és a Magyar Vöröskeresztet. A többség azt is tudja, hogy a kormány, az egyházak és a civil karitatív szervezetek összefogásával történik a menekültek ellátása, amelyben jelentős szerepe van a gazdasági élet szereplőinek is – írták.

A Kincs felhívta a figyelmet arra, hogy a segítségre még mindig nagy szükség van, ezért továbbra is fontos az önkéntes munka. A BOK Csarnokban kialakított gyermeksarokban például továbbra is szeretettel várják az önkénteseket, akik a https://bokonkentesek.booked4.us/public oldalon regisztrálhatnak. Az országos reprezentatív kutatás ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült április 13. és 22. között – olvasható a közleményben.

(MTI)