Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Az ukrán külügy már a hetedik szankciócsomag javaslatait is benyújtotta az EU-nak

Kijev, 2022. április 25. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad az Associated Press (AP) amerikai hírügynökségnek kijevi hivatalában 2022. április 25-én. MTI/AP/Francisco Seco

Bense Róbert

2022. május 17. - 06:56

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter célja az orosz export ellehetetlenítése.

Soron kívül Csütörtökön Kormányinfó, fontos bejelentések jöhetnek

Kuleba nagyra értékeli az EU azon törekvéseit, hogy a hatodik szankciócsomag után egyből hozzálátnak a következő kidolgozásához. A külügyminiszter számos javaslatot tett az EU Külügyi Tanácsának ülésén, melyek Oroszország árukivitelét akaszthatják meg – számolt be róla az ukrán Pravda.

„Az egyik ilyen lehetőség három szóban összefoglalható: megölni az orosz exportot. Ha megvizsgáljuk az orosz gazdaság szerkezetét, azt látjuk, hogy amíg exportálják a gázt, az olajat és más termékeket, addig lesz pénz is a háború folytatására” – mondta Kuleba.

„Ahhoz, hogy megállítsuk az orosz háborús gépezetet, meg kell fosztanunk Putyint a pénztől. Ez az, ami aggasztja őt: a pénz és a hatalom elvesztése. Ha elvesszük a pénzét, akkor marad neki a hatalom, de már üres zsebbel. Valójában ez az egyetlen módja a háború megállításának: megfosztani őt a bevételeitől” – hangsúlyozta.

Habár az ukrán külügy többször is próbálta javaslataival befolyásolni a szankciócsomagok összetételét, az export megakadályozása nem csupán Oroszországra, hanem az egész világgazdaságra nézve komoly hatással lehet.

Ráadásul az ENSZ éppen azt próbálja elérni Putyinnál, hogy ne tartóztassa fel az ukrán élelmiszerexportot, hiszen az súlyos élelmezési gondokat okozhat. Egy esetleges korlátozás Oroszország felé ugyanakkor szinte biztosan kizárja, hogy Putyin később engedményeket tegyen.

Jelenleg a hetedik csomag még nincs napirenden, hiszen az előző esetében sem sikerült megállapodásra jutni, melynek egyik sarkalatos pontja az EU által tervezett olajembargó elfogadása, amit több ország – köztük Magyarország is – csak késleltetve lenne hajlandó bevezetni.