Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Ukrán író: Ukrajna a “végsőkig fog harcolni”

Fotó: MTI/AP/Andrij Marijenko
not image

Borbély Fanni

2022. október 27. - 20:03

Andrej Kurkov ukrán író csütörtökön kijelentette, Ukrajna a “végsőkig fog harcolni” az oroszok ellen, hogy Putyin ne valósíthassa meg az “orosz birodalomról” szóló álmát.

Andrej Kurkov ukrán író a Sky Newsnak nyilatkozva jelentette ki, hogy meglátása szerint az ukránok győzhetnek, ám ez nagyon sok ukrán katona és civil életébe kerülne. Az író feltette a kérdést, “mi a győzelem Ukrajna számára?”, majd meg is válaszolta azt:

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

“A győzelem Ukrajna számára a megszállt területek felszabadítása, ami megvalósítható ugyan, de valószínűleg sok időbe és sok ukrán katona és civil életébe fog kerülni.”

Hozzátette, az ukránok “dacosak” és nem akarnak visszatérni a Szovjetunióba, nem akarnak úgy élni, mint Oroszországban, ahol nincs szólásszabadság. Rámutatott, ennek okán az ukránok “a végsőkig fognak harcolni”. Úgy fogalmazott, “jó lenne, ha Oroszországban történne valami, ami megállítja ezt a háborút”.

Arra a kérdésre, hogy mint író, hogyan jellemezné az orosz elnököt, azt mondta:

“Ő egy őrült, aki megpróbálja megteremteni örökségét Oroszországban. Azt akarja, hogy úgy emlékezzenek rá a tankönyvekben, mint valakire, aki újjáépítette az orosz birodalmat, ám ez nem fog megtörténni.”

Kurkov úgy látja, ez a háború Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt egy komikusból “igazi államférfivá” változtatta, megjegyezve, hogy ő maga is menekülésre kényszerült kijevi otthonából, amikor Oroszország február végén lerohanta Ukrajnát, hozzátéve, hogy kezdetben “bénultnak” érezte magát, és amikor a háború első napjait dokumentálta, minden érzelemtől mentes volt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.