Clouds
21 Budapest
Dollár
355,90 Ft
Euró
386,69 Ft
Font
436,86 Ft
Bitcoin
26,793 $

Újságírói díjátadón hajtottak végre merényletet Afganisztánban

Fotó: EPA/STRINGER
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő

Többen is életüket vesztették az afganisztáni Mazari Sharif városában történt robbanás következtében.

A robbantásos merényletet egy újságíróknak rendezett díjátadó ünnepségen hajtották végre. Beszámolók szerint a robbanás azt követően történt, hogy az Afganisztánt kormányzó tálibok egyik magas rangú képviselője befejezte beszédét, és a gyerekek elkezdték énekelni a nemzeti himnuszt.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

A robbantásban legalább egy biztonsági őr életét vesztette, nyolc személy, köztük öt újságíró és három gyermek pedig megsérült – jelentette az AFP a rendőrségre és egy szemtanúra hivatkozva, nem sokkal később azonban az Al Jazeera az afganisztáni tálib kormány egyik képviselőjére hivatkozva már négy halottról és 16 sebesültről számolt be.

A robbantás két nappal azt követően történt, hogy a régió kormányzóját megölték egy öngyilkos merényletben, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista csoport vállalt magára.

Mohammad Dawood Muzamil az egyik legmagasabb rangú tálib személyiség, akit azóta öltek meg, hogy a mozgalom 2021 augusztusában, az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők kivonulása után visszavette a hatalmat Afganisztánban.

Balkh tartomány fontos csomópontja az Afganisztán és a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságok közötti kereskedelemnek – jegyzi meg a Reuters.