Végre újra fellendül a Magyarországi buszgyártás

Budapest, 2021. október 14. A Credobus Econell 18 Next hazai fejlesztésû csuklós autóbusz a bemutatón, Budapesten 2021. október 14-én. MTI/Soós Lajos

Bense Róbert

2022. január 23. - 23:46

A kelet-közép-európai térség egyik legnagyobb buszgyára lesz a mosonmagyaróvári.

A Credobus 20 ezer négyzetméteres gyáregységében a kétmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően akár évi ezer busz is készülhet majd. A kormány 470 millióval támogatta a projektet – írta a Magyar Nemzet

A 2008 óta folyamatosan bővülő mosonmagyaróvári autóbuszgyár harmadik ütemének megvalósulása tovább lendít a hazai buszgyártás ágazatán, melynek teljesítménye tavaly húsz éves csúcsot döntött.

A cégcsoport a fejlesztésekre is nagy figyelmet fordít, tavaly mutatták be Econell 18 Next típusú, könnyített vázszerkezetű csuklós buszukat, illetve az elektromos modellek gyártására is nagy hangsúlyt fektetnek a közeljövőben, az évtized közepére ugyanis a gyártás felét ezek adják majd.

A Kravtex-Kühne-csoportnak két évtized munkájával sikerült fellendítenie a hazai buszgyártást, mára pedig az egyik legnagyobb, hazai tulajdonú iparvállalattá vált. A Credobus típusai országszerte elterjedtek, és nem csupán a szolgáltatók, de a rendőrség, a honvédség és a közegészségügyi szervezetek is alkalmazzák a hazai gyártmányú buszokat.