Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

Új vezérigazgatót kap Jeff Bezos rakétacége, a Blue Origin

A jelenlegi vezérigazgató az Amazon egy korábbi vezetőjének adja át a helyét.

Fotó: MTI/EPA/Blue Origin
Világűr

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint komoly változások vannak készülőben Jeff Bezos rakétacégében: a Blue Origin jelenlegi vezérigazgatója, Bob Smith ugyanis lemond, hogy aztán átadja helyét Dave Limpnek, az Amazon eszközökért és szolgáltatásokért felelős vezető alelnökének.

A Blue Origin szóvivője hétfői közleményében úgy fogalmazott, Limp „bizonyítottan innovatív szakember, aki az ügyfélközpontú gondolkodásmóddal rendelkezik. Széleskörű tapasztalattal rendelkezik a csúcstechnológiai iparban és a rendkívül összetett szervezetek növelésében”, hozzátéve, hogy ebbe beletartozik az Amazon műholdas üzletága, a Project Kuipert is. Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

A közleményben arról is szót ejtettek, hogy az eddig Smith vezette Blue Origin átalakul „egy kutatás-fejlesztésre összpontosító vállalatból egy sokoldalú űrvállalkozássá, mely megközelíti a 10 milliárd dolláros ügyfélmegrendelést és több mint 10 ezer alkalmazottat foglalkoztat”.

A vállalat szóvivőjének közléséből az is kiderült, hogy Limp első napja december 4-én lesz a Blue Originnél vezérigazgatóként, ám Smith egészen január 2-ig marad, hogy biztosítsa a zökkenőmentes átmenetet. Mint ismert, a Blue Origin több mint egy évtizede dolgozik a New Shepard elnevezésű szuborbitális rakéta és űrhajó kifejlesztésén, mely terveik szerint képes lenne fizető ügyfeleket és tudományos kísérleteket eljuttatni az űr szélére.

A vállalat első sikeres, legénységgel végrehajtott űrrepülése 2021-ben többek között Bezosszal a fedélzetén történ, a New Shepard pedig azóta további öt küldetést teljesített emberekkel a fedélzetén. Csakhogy a jármű nem tért vissza a repüléshez, miután egy 2022 szeptemberében végrehajtott, személyzet nélküli tudományos küldetés kudarccal végződött.

A CATL legújabb fejlesztése új szintre emelheti az elektromosautó-ipart

A Debrecenben gyárat építő kínai vállalat olyan platform kifejlesztését jelentette be, amely több szempontból is hasznára válhat az elektromos autózásnak.