Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

Új vezérigazgatót kap Jeff Bezos rakétacége, a Blue Origin

A jelenlegi vezérigazgató az Amazon egy korábbi vezetőjének adja át a helyét.

Fotó: MTI/EPA/Blue Origin
Világűr

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint komoly változások vannak készülőben Jeff Bezos rakétacégében: a Blue Origin jelenlegi vezérigazgatója, Bob Smith ugyanis lemond, hogy aztán átadja helyét Dave Limpnek, az Amazon eszközökért és szolgáltatásokért felelős vezető alelnökének.

A Blue Origin szóvivője hétfői közleményében úgy fogalmazott, Limp „bizonyítottan innovatív szakember, aki az ügyfélközpontú gondolkodásmóddal rendelkezik. Széleskörű tapasztalattal rendelkezik a csúcstechnológiai iparban és a rendkívül összetett szervezetek növelésében”, hozzátéve, hogy ebbe beletartozik az Amazon műholdas üzletága, a Project Kuipert is. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

A közleményben arról is szót ejtettek, hogy az eddig Smith vezette Blue Origin átalakul „egy kutatás-fejlesztésre összpontosító vállalatból egy sokoldalú űrvállalkozássá, mely megközelíti a 10 milliárd dolláros ügyfélmegrendelést és több mint 10 ezer alkalmazottat foglalkoztat”.

A vállalat szóvivőjének közléséből az is kiderült, hogy Limp első napja december 4-én lesz a Blue Originnél vezérigazgatóként, ám Smith egészen január 2-ig marad, hogy biztosítsa a zökkenőmentes átmenetet. Mint ismert, a Blue Origin több mint egy évtizede dolgozik a New Shepard elnevezésű szuborbitális rakéta és űrhajó kifejlesztésén, mely terveik szerint képes lenne fizető ügyfeleket és tudományos kísérleteket eljuttatni az űr szélére.

A vállalat első sikeres, legénységgel végrehajtott űrrepülése 2021-ben többek között Bezosszal a fedélzetén történ, a New Shepard pedig azóta további öt küldetést teljesített emberekkel a fedélzetén. Csakhogy a jármű nem tért vissza a repüléshez, miután egy 2022 szeptemberében végrehajtott, személyzet nélküli tudományos küldetés kudarccal végződött.

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.