Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Csődöt mondott Jeff Bezos többször használható űrrakétája

Fotó: Twitter/Blue Origin

Szabó Kata

2022. szeptember 12. - 22:24

Nem épp a tervek szerint zajlott a New Shepard legutóbbi indítása.

A Reuters jelentése szerint az Amazon-alapító Jeff Bezos által vezetett amerikai űrkutatási vállalatnak nem sikerült probléma nélkül útnak indítania a New Shepard szuborbitális rakétát.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

A pilóta nélküli kapszulával felszerelt New Shepard rakéta hétfő reggel indult Texasból, majd egy perccel később a hajtómű hirtelen lángokat okádott mintegy 8 kilométeres magasságban.

Ennek következtében a rakétáról automatikusan leváló kapszula kibontotta ejtőernyőjét, és sikeres landolást hajtott végre.

A kapszulában ezúttal nem voltak utasok, mindössze tudományos felszereléseket helyeztek el benne, amik a vészhelyzeti rendszer hibátlan működésének következtében biztonságban földet értek.

A Blue Origin a Twitteren közzétett bejegyzésében közölte, hogy a rakéta kilövése után probléma lépett fel, majd megjegyezték, hogy a kapszula leválasztó rendszere a terveknek megfelelően működött.

A mostani már a 23. New Shepard rakétaindítás volt, és az első sikertelen kilövés azóta, hogy a Blue Origin megkezdte a kereskedelmi repülést.

A New Shepard egyébként ugyanaz a rakéta, amelyet a Blue Origin fizetős űrutazásaihoz is használ. A Szövetségi Légügyi Hivatal tájékoztatása szerint a hiba okának kivizsgálásáig a rakéta további használatát leállítják.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.