Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,93 Ft
Bitcoin
16,621 $

Turi György: Volt bot is, pálca is, nyakleves is

Turi György, Késely Ajna edzõje és Sydó Nóra csapatorvos örül az eredménynek a nõi 1500 méteres gyorsúszás elõfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 22-én. Késely Ajna a negyedik idõvel, 15:54.48-cal jutott döntõbe 1500 méter gyorson. MTI/Kovács Tamás
not image

Kornis Vivien

2021. november 11. - 15:58

Turi György beismerte, kiosztott néhány nyaklevest és ezt-azt, de szerinte ez akkoriban teljesen elfogadott volt.

Az elmúlt hetekben Turi György úszóedző korábbi tanítványai közül többen a nyilvánosság elé léptek olyan történetekkel, amelyekben a szakembert fizikai és mentális bántalmazással és szexuális zaklatással vádolják. 

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Élményeiről és Turi módszereiről először Késely Ajna beszélt az Indexnek, majd Cseh László is interjút adott, amely igencsak felkavarta az állóvizet. Azóta Kozma Dominik és Dara Eszter is megtörte a csendet: Dara arról beszélt az Indexnek, hogy Turi egyszer behívta a szobájába, leültette, majd csókolgatni kezdte a nyakát. Mint ahogyan a lap is írja, az elmúlt években rengeteg sportoló hagyta ott az edzőt, és most már a nyilvánosság is tudja, miért.

Turi a 24.hu-nak adott interjújában reagált az őt ért vádakra, melynek során azt mondta, úgy véli, nem lehet őt számon kérni a tetteiért, hiszen “abban a korban” mindez még elfogadott volt. Úgy fogalmazott: 

Az vesse rám az első követ, aki abban a korban szocializálódott, a nyolcvanas évektől gyerekekkel foglalkozott, és olykor, ha erős indoka akadt rá – mert eltört volna a gyerek lába, betört volna a feje, ha az uszodában baromkodik, a vizes kövön elesik, vagy egyéb fegyelmezetlenségekről már ne is beszéljünk –, nem kevert le egy-egy nyaklevest, vagy nem emelt ki a vízből senkit a manapság elfogadhatónál erőszakosabban.

Az nem derül ki, hogy a vizes kövön fegyelmezetlenségből történő elcsúszást és sérülést miben akadályozza meg az ugyanezen a helyszínen adott “egy-egy nyakleves”, , a feltételezés talán az, hogy annak lendületétől megcsúszni nem lehet, meg az biztosan sérülést sem okoz.

Turi úgy véli, hogy a legmélyebb konfliktusok a nagy egójú edzők és tanítványok közötti súrlódásokból adódnak. Szerinte, ha egy úszó fiatalon sikereket ér el, felnőttként kezd el gondolni magára, és megkérdőjelezi mestere tudását és módszereit.

Az edző beszélt arról is, hogyan “törte be” Cseh Lászlót. Elmondta, volt olyan, hogy két hónapig majdnem minden nap hazazavarta, és beismerte: botot és pálcát is alkalmazott. 

Turi azt is elmondta, hogy Szepesi Nikolettet valóban nyakon vágta.

Azt azonban tagadja, hogy bárkit szexuálisan zaklatott volna.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.