Tisztelet, amit a koronavírus hősei egyértelműen megérdemelnek

not image

Nagy Noel

2020. május 17. - 11:31

Mint minden válságnak és háborúnak, úgy a koronavírus-járványnak is megvannak a maga hősei.

A járvány áldozatainak gyászolása mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk a háborúra emlékeztető helyzet frontvonalán harcoló hősökről sem, akik mindennapos küzdelmet folytatnak az emberéletekért és a vírus legyőzéséért.

Kétség nélkül ilyen hős Li Wenliang is, aki a Vuhan Központi Kórház egyik szemésze, és már 2019 decemberében figyelmeztette minden kollégáját, hogy közel állunk egy rejtélyes betegség járványszintű kitöréséhez. Wenliang az elején észlelte, ez a vírus rendkívül hasonló a SARS nevű légúti betegségre.

Végül igaza lett az orvosnak, ugyanis a COVID-19 néven elhíresült járvány a SARS új formája, épp ezért az orvosi szaknyelvben SARS-CoV-2-nek is nevezik. Kínában ellenben ahelyett, hogy komolyan vették volna a figyelmeztetését, az állam cenzúrázta és börtönnel fenyegette meg az orvost, így Wenliang egyszerre lett az állam ellensége és egy világhírű hős. Az orvos 2020. február 7-én hunyt el a vírusban, és talán az első nagy hősévé vált a járványnak.

A koronavírus-járvány legnagyobb hősei összességében az a több millió egészségügyi dolgozó, akik az egészségüket (és így az életüket) kockáztatják naponta az emberek gyógyulása érdekében. Orvosok, nővérek, technikusok, mentősök, sürgősségi osztályon dolgozók, gyakorlatilag minden egészségügyi dolgozó oroszlánrészt vállal a járvány elleni küzdelem frontvonalán. Külön kiemelendők a lombardiai orvosok, akik először élték át a vírus okozta poklot, megmutatva, milyen a járvány “pusztítása” a gyakorlatban.

A jelenleg uralkodó helyzet átalakította a létfontosságú ágazatokban tevékenykedő munkásokról ismert társadalmi fogalmat is. A mezőgazdasági dolgozók, a futárok, a pénztárosok és a pékek is mindennap munkába indulnak, csakhogy a járvány idejére is meglegyen a megfelelő ellátása az embereknek, akár kockáztatva a saját egészségüket. Ezek azok a dolgozók, akik hősiesen tartják fent a normalitás utolsó szikráját.

Fontos kiemelni azokat a kutatókat, feltalálókat és mérnököket is, akik folyamatosan az új találmányokon dolgoznak, például a 3D-nyomtatott lélegeztetőgép-alkatrészeken. A tudósokat pedig a hajthatatlan munkájukért, amit a COVID-19 tanulmányozása terén tettek, valamint akik éjt nap alá téve dolgoznak az ellenszer megalkotásán.

Azokat a politikusokat és vállalkozókat is mindenképpen fontos megemlíteni, akik mindenféle politikai és vállalati haszonszerzést félretéve, a szakértők tanácsait betartva meghozták a szükséges intézkedéseket, amik elősegítik a járvány terjedésének megfékezését, és az emberek egészségét tartották szem előtt.

Végezetül pedig az otthoni hősöket is ki kell emelni, akiknek gyermekei a kényszerhelyzetben otthoni tanulásra kényszerültek, akiknek egy rokont kell ápolni, akik a szabadidejük legtöbb percét a szeretteik gondozásával töltik. Nagy lelki erő kell minden említett személynek a járvány idejére, ezért mindannyiuktól a lehető legnagyobb tiszteletet érdemlik.

A mesterséges intelligencia segítségét is felhasználják a járvány elleni harcra, ami most tett egy jóslatot a járvány végét illetően: