Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Tálib foglyok legyőzték az őröket, majd túszokat ejtettek – egy tiszt meghalt

Fotó: MTI/EPA/Bilaual Arbab
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Tálib foglyok egy pakisztáni terrorelhárító központban támadtak az őrökre, melynek következtében egy tiszt életét vesztette. A foglyok végül elfoglalták a létesítményt.

A Guardian jelentése szerint tálib foglyok az éjszaka folyamán legyőzték az őröket egy északnyugat-pakisztáni terrorelhárító központban, melynek következtében egy tiszt életét vesztette. Ezt követően magukhoz vették a tisztek fegyvereit, túszokat ejtettek és teljesen átvették az irányítást a létesítmény felett.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A lázadás azonban gyorsan patthelyzetbe torkollott: a pakisztáni tisztviselők csak később erősítették meg, hogy életét vesztette egy terrorelhárító tiszt, amikor a fegyveresek átvették az irányítást a létesítmény felett, Pakisztán északnyugati részén, Bannuban, a Khyber Pakhtunkhwa tartomány egyik körzetében található fogolytáborban.

A hadsereg és a rendőrség szinte azonnal több csapatot és különleges erőket is a helyszínre vezényelt, ám hétfő délben, közel 12 órával az incidens kezdete után még mindig tartott a túszdráma. A tisztviselők úgy vélik, legkevesebb 30 tálib harcos vehetett részt az erőszakos hatalomátvételben, s akár 10 túszt is ejthettek.

Mindez negatív fényt vet a kormányra

A tálibok túszejtése, a tiszt meggyilkolása, valamint a létesítmény elfoglalása azt tükrözi, hogy a kormány képtelen valódi ellenőrzés gyakorolni az Afganisztánnal határos régió felett, főként annak fényében, hogy a pakisztáni tálibok bár kapcsolatban állnak az afganisztáni tálibokkal, alapvetően különálló csoportot alkotnak.

Mohammad Ali Saif, a tartományi kormány szóvivője vajmi kevés információt tudott megosztani a történtekről: szerinte “kevés részlet derült ki” az incidensről, mely vasárnap késő este vette kezdetét, amikor a rendőrség a tálib foglyok kihallgatását végezte.

Saif közlése szerint a helyszínt körbevették a hatóságok, valamint a kivezényelt különleges erők, és megpróbáltak tárgyalni a túszejtő tálibokkal. Csupán annyit tett hozzá, hogy a művelet folyamatban van. Az AP-nek nyilatkozó források azonban már arról is beszámoltak, hogy a hatóságok jobb híján a túszejtő tálibok hozzátartozóit kérték arra, hogy segítsenek feloldani a feszültséget.