A várandósság ideje alatt is ajánlják a Szputnyik V-t

Fotó: Unsplash/ Alicia Petresc
not image

Kornis Vivien

2021. július 27. - 07:27

Az Orosz Egészségügyi Minisztérium szerint a Szputnyik V nem jelent veszélyt a várandósság ideje alatt, beadását a 22. héttől javasolják.

Megjelentek az Orosz Egészségügyi Minisztérium új időközi ajánlásai a felnőtt lakosság koronavírus elleni Szputnyik V-védőoltásáról – írja Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó című Facebook-csoportjában a hvg.hu szerint.

Az orosz minisztérium új ajánlásában kiemeli, hogy az oltás nem jelent veszélyt sem a várandósokra, sem a magzatokra.

A veszélyeztetett várandósok oltását kimondottan ajánlják: a túlsúlyosak, a krónikus tüdőbetegségben szenvedők, a cukorbeteg, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a daganatos megbetegedésben szenvedők, illetve a krónikus vese- és májbetegségben szenvedők fokozottan kitettnek számítanak. 

Az oltás beadását a várandósság 22. hetétől kezdve ajánlják, viszont a szoptatás alatt ellenjavalt maradt a vakcina felvétele.

Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag a továbbiakban korlátozások nélkül alkalmazható a kezelésen átesett rákos betegeknél, ám a csökkent immunképességű betegnél nincs tapasztalat a vakcinával kapcsolatban. 

Dobson Szabolcs hangsúlyozta: úgy véli, hogy az Orosz Egészségügyi Minisztérium új ajánlásai után a magyar alkalmazási előírásokat is módosítani kellene.