Jó hírek érkeztek a várandós, koronavírusos kismamák számára

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 17. - 07:16

Kutatók bebizonyították, hogy a csecsemőre nézve minimális kockázattal jár az édesanya megbetegedése, fertőzés esetén pedig még a szoptatás is biztonságos, így nem szükséges szeparálni az édesanyákat gyermekeiktől.

A MedicalXpress szaklap legutóbbi számában arról írnak, közel 90 ezer svédországi születés vizsgálata során rájöttek, az újszülöttek és a kismamák szeparációja nem vezet sikerre koronavírus-fertőzés fennállásakor.

A kutatók tavaly március 11. és idén január 31. között világra jött gyermekek adatait elemezték. Összesen 2 323 édesanya volt terhessége alatt koronavírusos, 642 pedig a szülés időpontjában produkált pozitív covid-tesztet.

Az újszülötteket sorra tesztelték a születések után 12 és 24 órával is, a kórházba bekerülő babák esetében pedig 48 és 96 órás periódusokban ismételték meg az ellenőrzéseket. Mindezek alapján kimutatták, hogy csupán 21 újszülött, vagyis 0,9 százalék kapta el az édesanyától a betegséget, ám azok, akik megbetegedtek, nagyobb eséllyel szorultak kórházi ellátásra és oxigén-utánpótlásra.

Az újszülöttek esetleges elhalálozása és az édesanya fertőzöttsége között nem találtak összefüggést, a covidos anyától születő gyermekek közül ketten vesztették életüket, de mindannyian negatív koronavírustesztet követően, más okokból kifolyólag hunytak el.

Az eredmények azt támasztják alá, hogy nincs szükség elkülöníteni a koronavírusos édesanyákat gyermekeiktől, mivel elhanyagolhatóan alacsony a valószínűsége annak, hogy a csecsemő megfertőződik vagy kórházba kerül a komplikációk miatt.

A szoptatás szintén biztonságos, a vizsgált esetek 94 százalékában szoptattak az anyák, újszülöttjeik 99 százaléka pedig negatív koronavírustesztet produkált, míg a covid-pozitív csecsemőknél sem léptek fel tünetek.