Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

A világ leggyorsabb covid-antigéntesztje fél perc alatt mutatja az eredményeket

Illusztráció/MTI/Czeglédi Zsolt
not image

Kulcsár Péter

2021. május 14. - 15:03

Nagyjából 25 perc kell ahhoz az új tesztnek, hogy kimutassa az emberek nyálmintájából a koronavírus fertőző részecskéit.

A Sky News értesülései szerint a British Airways légitársaság vezette be a világon elsőként a megbízható Pelican antigéntesztet, amelyet már ellenőriznek a légiutas-kísérőkön és a repülőgépek személyzetén.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A Pelicantól azt várják, hogy nagy szerepet tölthet majd be a légi közlekedés újraindításában, az Egyesült Királyságban ugyanis hétfőtől ismét engedélyezik a nemzetközi utazásokat.

Sean Doyle, a British Airways vezérigazgatója elmondta, a légitársaság elsődleges célja, hogy az ügyfeleik biztonságban érezzék magukat és veszélytelenül utazhassanak, ezért pedig minden tőlük telhetőt meg is fognak tenni:

“Úgy gondoljuk, hogy ez az új ultragyors teszt mindent megváltoztat, ezért örömmel dolgozunk együtt a Canary csapatával, hogy a tesztprogramot a repülőgépek és az utaskabinok személyzetével indítsuk el, mielőtt megvizsgálnánk, milyen szerepet játszhat ez a tesztelési lehetőség az ügyfelek számára.”

Az új, non-invazív, tehát behatolás nélküli teszt a koronavírus-fertőzötteket 98 százalékos pontossággal ki tudja szűrni, fals pozitív eredményt pedig gyakorlatilag nem ad.

A nyálmintát egy érzékelő dobozkába kell rakni, majd ezt felrázzák és behelyezik egy újrafelhasználható digitális egységbe, amit csatlakoztatnak egy Bluetooth-kompatibilis eszközhöz, így 25 másodpercen belül felvillanhat akár egy okostelefonon is az eredmény.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.