Szokatlan lépésre szánta el magát a legnépszerűbb lakberendezési áruházlánc

Fotó: Unsplash/Semen Borisov
not image

Kornis Vivien

2021. július 26. - 23:43

A termékek 5 százaléka, vagyis 600 különböző árucikk tűnhet el az IKEA polcairól jövőre.

Olyannyira megnövekedett a kereslet az IKEA termékei iránt, hogy globális logisztikai ellátási lánc folyamatos fennakadásai miatt nem tudja megfelelő minőségben kielégíteni a fogyasztói igényeket.

A helyzet megoldására szokatlan lépés mellett döntött a svéd alapítású bútoráruházlánc: csökkenti a kínálatot – írja a G7 a német Wirtschaft Woche üzleti hetilapra hivatkozva.

Mivel az egyes üzletek nem tudják megfelelően rövid határidőn belül átadni vagy kiszállítani a megrendelt árucikkeket, megnövekedett a vásárlói panaszok száma. 

Európában a legnagyobb probléma azokkal a termékekkel akadt, amelyek részben vagy egészben a Távol-Keletről származnak. Ezen árucikkek aránya nagyjából 30 százalékra tehető, és a gyártásukat nem tudják a kontinensre hozni. 

Hogy a minőségi kiszolgálást biztosítsák, az egyetlen lehetséges lépésnek az áruválaszték csökkentését látják, erre pedig 2022-től kezdve sor kerül.

A Wirtschaft Woche szerint egyelőre nem derült ki, mely termékektől válik meg az IKEA, de Európában körülbelül 5 százalékos lesz a kínálatcsökkentés, ami azt jelenti, hogy a 12 ezer darabból 600 árucikk forgalmazása szűnhet meg.