Szlovákia is unja a magyar kormány viselkedését: „ha mi is így állnánk hozzá, már nem Ukrajna lenne a szomszédunk”

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Nagy Noel

2022. május 28. - 13:43

Ivan Korcok, Szlovákia külügyminisztere erősen beleszállt a magyar kormányban az orosz agresszióra adott válasza miatt.

A magyar kormány meglehetősen elszigetelődött a háború kitörése óta, az európai országok zömének szemében ugyanis önző álláspontot vettek fel. Ez nem csak az Orbánékkal hagyományosan hadban álló nyugat-európai országok, hanem már a legszorosabb szövetségeseink is kifejezésre juttatták.

A legújabb ütközőpont Magyarország és Európa között jelenleg az olajembargó kérdése, a magyar kormány ugyanis meggyőződéssel állítja, hogy összeomlana a gazdaság orosz olaj nélkül és több százmilliárdos beruházás, valamint legalább négy év szükséges ahhoz, hogy átalakítsuk az olajfinomítók kapacitását.

Mi is közöltünk arról részletesebb cikket egy elemző analízise alapján, hogy ez nem feltétlen pontos, ugyanis a magyar piacon jelenlévő olajipari termékeket biztosító százhalombattai és pozsonyi finomítók teljes egészében biztosítani tudnák a feldolgozási kapacitásuk maximumát jelentő olajat az Adriai-tenger felől érkező olajvezetékről, ráadásul már most is dolgoznak fel más forrásból érkező olajat Százhalombattán.

Mindaddig, míg nem lesz megállapodás, a magyar kormány megállás nélkül kapja a kritikákat, ezúttal az egyik legfőbb szövetségesünktől, Szlovákiától és annak külügyminiszterétől, Ivan Korcoktól. A szlovák külügy feje ezúttal Magyarország átfogó álláspontjába szállt bele a háborúval kapcsolatban.

Korcok ugyanis kijelentette, hogy Magyarország álláspontja és nyilatkozatai jelentősen beszűkítik azt a teret, amelyben a közép-európai országok együtt tudnak működni a külügyek terén – idézte a Radio Slovakia International.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Korcok kritizálta azt is, hogy Orbán Viktor azt követően, hogy az ehhez szükséges alkotmánymódosítást megtették, azonnal vészhelyzetet hirdetett a háború miatt, amelynek bejelentése során olyanokról beszélt, hogy a brüsszeli szankciók miatt omlik össze a gazdaság és emelkednek az árak. A szlovák külügyminiszter viszont emlékeztette Orbánt egy fontos dologra:

„Nincs ilyen, hogy brüsszeli szankció. Ezek olyan szankciók, amelyeket egyes Európai Uniós tagállamok fogadnak el Oroszország agressziójára válaszul. Az ilyen nyilatkozatok félrevezetők és méltatlanok”

Korcok kijelentette, hogy Magyarországnak teljesen más álláspontja van a háborúról, mint a Visegrádi Négyek többi országának, mert a többi V4-es ország egyértelművé tette, hogy ugyan nem állnak háborúban, de nagyon aggasztja őket a háború.

A külügyminiszter ezt követően erős szavakkal kijelentette: ha az Európai Unió is azt az álláspontot vette volna fel, mint Magyarország, akkor már nem Ukrajnának hívnák Szlovákia keleti határánál lévő szomszédját.