Ez lehet az a pont, amikor Magyarországon visszatérhet a kötelező maszkhasználat

Fotó: Somogyi Nóra asszisztens oltáshoz készíti elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. augusztus 29-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Takács Petra

2021. szeptember 4. - 03:12

Szlávik János a TV2-nek adott interjújában arra is kitért, hogy mi lehet az a pont, amilkor visszahozhatják a kötelező maszkhasználatot, oltottságtól független.

Megoszlanak arról a vélemények, hogy mikortól mondhatjuk ki azt teljes bizonyossággal, hogy itt van a negyedik hullám. Ez a hullám több szempontból is el fog térni a korábbiakból, köszönhetően a több mint 5,7 millió oltottnak, akik biztonságban érezhetik magukat.

Ez az oltatlanok hulláma lehet, de ettől független lehetnek újabb korlátozások, olyanok főként, amikhez korábban már hozzászokhattunk. A legalapvetőbb és legegyszerűbb korlátozás a maszkhasználat visszahozása lehet, de egyelőre erről nincs szó.

Továbbra sem kötelező viselni a maszkokat Magyarországon, kivéve például az egészségügyi intézményeket, ahol betegekkel foglalkoznak. Szlávikot arról is megkérdezték a Mokkának adott interjúja alatt, hogy mi kellhet a kötelező maszkviselés visszahozásához.

Erre jelenleg még az iskolákban sincs szükség, sem a tanárok, sem a diákok részéről, mint az el is hangzott az adás ideje alatt. „Nemcsak az iskolákban, Magyarországon egyelőre erre nincsen szükség.” – mondta Szlávik.

A delta variáns lehet az eddigi legnagyobb ellensége az oltatlanoknak

„Ehhez az kell, hogy hirtelen nagymértékben megnövekedjen a fertőzöttek száma, ami természetesen a delta mutáns miatt lesz. Az a delta mutáns miatt, ami miatt az oltatlanok súlyos állapotba és kórházba kerülhetnek, és az oltottak között is lehetnek esetek.”